Обнова потпуно уништеног Пионирског града

Ко иоле памти школске дане, памти бар један одлазак у Пионирски град, било да је из Београда или не. После боравка избеглица и многих закупаца, град је потпуно уништен, рачуни неплаћени, али уместо продаје надлежни тврде да намеравају да га обнове.

Ни таблу није лако усправити, а камоли опоравити Пионирски град. Малишани у дечјем парку дају мало наде. Брачни пар Вучићевић каже да долазе повремено у шетњу, а раније су доводили унучиће који су волели да се љуљају и клацкају у парку.

Студент Филип Вукша је фотографијама забележио стање у каквом је некадашњи дечји град из бајке.

"Делује тотално запуштено. Не делује да га било ко чува, уопште нема рестрикције приступа оним теренима који су потпуно девастирани", каже Филип. 

Координатор у Пионирском граду Слободан Станимировић наводи да су уредили стазе и терене.

"Могу да се користе зимски и летњи камп, то плаћа Град Београд", каже Станимировић.

Стотину избеглих породица иселило се из Пионирског града у своје домове. После 15 година отишли су закупци разних терена, а трава фудбалског терена је пропала, као и инсталације. Остали су неплаћени рачуни за воду и струју и ниједна наплаћена кирија.

Када је истекао уговор, каже координатор, задржали су само семафор и нешто опреме. Ни санација крова на главној згради, вредна 300.000 динара, није плаћена извођачу, па је дуг нарастао на 15 милиона динара. Плаћен је експресно у моменту промене градске власти.

"Пионирски град има своју трафостаницу коју редовно одржава и која је у изузетно добром стању. Имамо своју водоводну мрежу која се исто изузетно одржава", истиче Станимировић.

Завршен план детаљне регулације

Овде тренутно послује Паркинг сервис, да би се колико толико покрили трошкови. Завршен је план детаљне регулације и тачно се зна шта ће се и где градити. Павиљони ће бити срушени и градиће се потпуно нови, а спортски, едукативни и рекреативни садржаји, биће прилагођени модерном времену и потребама.

"Ту ће бити разних бициклистичких стаза. Биће стаза за босоноге. Боримо се за воз са шинима", каже Станимировић.

Студија о оправданости, која још није готова, показаће врсту објеката и садржај, потврдио нам је градски урбаниста Марко Стојичић. Уместо планиране продаје, Пионирски град вратиће углед омиљеног места деце, ђака и спортиста из целе земље.

Кућа Великог брата и ко зна колико кутака, за исто толико корисника без икакве користи за центар и град, претворили су огроман простор у руину. Десеткована је и шума због сече за огрев.

Ако се урбанистички папири донесу, први ашов за први павиљон могао би да означи почетак градње за две године, бар тако сматра координатор Слободан Станимировић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се