Пашалић: Потребна платформа о притисцима на новинаре

Заштитник грађана Зоран Пашалић је поводом свог годишњег извештаја упозорио да су притисци на новинаре не само неподношљиви, него и опасни. За РТС је навео да је опасно све што угрожава здравље и све што изазива страх.

Зоран Пашалић је, гостујући у "Беогадској хроници", навео да заштитник грађана нема довољно информација да пружи коначан закључак, али да има информације које добија од удружења, појединаца, и то не само од новинара већ и од оних који реализују програм. На питање, да ли се осећају сигурно, многи кажу "не", додао је Пашалић.

Каже да се притисци тичу економског статуса али и случајева где се страхује за здравље, односно физички интегритет.

Пашалић сматра да је потребно тачно дефинисати шта се сматра притиском и нападом, а не да се мешају појмови. Каже да удружења имају различито дефинисање и податке и поручује да је потребна јединствена платформа која ће евидентирати и пратити реакције.

Указује да су Федерација новинара Европе, као и међународне организације рекли да би заштитинику грађана требало дати у надлежност да се о томе стара.

"То није моја измишљотина него обавеза", рекао је Пашалић и додао да зато тражи прављење платформе и да се тачно зна шта је притисак.

Наводи да притисци долазе са разних страна и да нису сви сагласни са информацијама које дају медији, али је потребно реаговати законито, цивилизовано и културно, без угрожавања било кога.

Говорећи о економском аспекту притисака, Пашалић је као пример навео уговоре који су везани за кратке рокове, мале исплате и несигуран економски статус.

"Ако не зауставите зло у почетку, када има блажу форму, имаћете ескалацију", упозорава заштитник грађана.

На питање да ли притисак на новинара представља када неко неће да одговори на постављено питање, Пашалић истиче да то никада није разумео и да, ако се не даје информација, онда неко то може да тумачи на свој начин.

"Увек се мора дати информација, без обзира ко тражи и каква је садржина", поручује Пашалић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи