РЕМ поднео захтев за покретање прекршајног поступка против СББ-а

Због извршене промене распореда програма којом је програм РТС-а померен иза страних канала у понуди СББ-а, Савет РЕМ-а је на седници поднео захтев за покретање прекршајног поступка надлежном прекршајном суду против наведеног оператора због повреде одредбе члана 100 Закона о електронским медијима. Подсећамо да од лета 2015. године РТС тражи од РЕМ-а да утврди логичку нумерацију канала по којој би се РТС 1, РТС 2 и РТС 3 нашле на прве три позиције.

Према наведеном члану Закона, оператор је био у обавези да у писаној форми обавести Регулатора о свакој промени броја и структуре програмских пакета, наведено је у саопштењу РЕМ-а објављеном на сајту Регулатора.

Удружење новинара Србије подсећа да је кабловски оператор СББ марта 2017. године променио распоред канала, па је свој прекогранични канал, телевизију Н1 ставио на прво место на даљинском управљачу на којем је до тада био програм РТС 1.

Овај оператор данас је поново променио позицију РТС 1, па га је са другог места, где је поставио свој канал ТВ Нова С, померио на трећу позицију, наводи УНС.

Иначе, у члану 100 Закона стоји да је "оператор дужан да приликом дистрибуције медијског садржаја поштује логичку нумерацију канала, коју одређује Регулатор узимајући у обзир природу медијске услуге и зону покривања за коју је издата дозвола за пружање медијске услуге".

У Закону о електронским медијима, у члану 22, став 1, тачка 12 прописано је да Регулатор "ближе утврђује логичку нумерацију канала".

На питање УНС-а да ли је РЕМ надлежан за утврђивање логичке нумерације канала за операторе, генерални секретар РЕМ-а Ненад Јанковић је пре две године рекао УНС-у да је "РЕМ-у стигао захтев РТС-а да се преиспита одлука СББ-а о новој нумерацији канала у дигиталној понуди и да ће Савет РЕМ-а наредних дана одлучивати о том захтеву".

УНС-у је тада генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић рекао да Јавни сервис од СББ-а није претходно добио никакво обавештење да ће се нумерација канала променити.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво