РЕМ поднео захтев за покретање прекршајног поступка против СББ-а

Због извршене промене распореда програма којом је програм РТС-а померен иза страних канала у понуди СББ-а, Савет РЕМ-а је на седници поднео захтев за покретање прекршајног поступка надлежном прекршајном суду против наведеног оператора због повреде одредбе члана 100 Закона о електронским медијима. Подсећамо да од лета 2015. године РТС тражи од РЕМ-а да утврди логичку нумерацију канала по којој би се РТС 1, РТС 2 и РТС 3 нашле на прве три позиције.

Према наведеном члану Закона, оператор је био у обавези да у писаној форми обавести Регулатора о свакој промени броја и структуре програмских пакета, наведено је у саопштењу РЕМ-а објављеном на сајту Регулатора.

Удружење новинара Србије подсећа да је кабловски оператор СББ марта 2017. године променио распоред канала, па је свој прекогранични канал, телевизију Н1 ставио на прво место на даљинском управљачу на којем је до тада био програм РТС 1.

Овај оператор данас је поново променио позицију РТС 1, па га је са другог места, где је поставио свој канал ТВ Нова С, померио на трећу позицију, наводи УНС.

Иначе, у члану 100 Закона стоји да је "оператор дужан да приликом дистрибуције медијског садржаја поштује логичку нумерацију канала, коју одређује Регулатор узимајући у обзир природу медијске услуге и зону покривања за коју је издата дозвола за пружање медијске услуге".

У Закону о електронским медијима, у члану 22, став 1, тачка 12 прописано је да Регулатор "ближе утврђује логичку нумерацију канала".

На питање УНС-а да ли је РЕМ надлежан за утврђивање логичке нумерације канала за операторе, генерални секретар РЕМ-а Ненад Јанковић је пре две године рекао УНС-у да је "РЕМ-у стигао захтев РТС-а да се преиспита одлука СББ-а о новој нумерацији канала у дигиталној понуди и да ће Савет РЕМ-а наредних дана одлучивати о том захтеву".

УНС-у је тада генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић рекао да Јавни сервис од СББ-а није претходно добио никакво обавештење да ће се нумерација канала променити.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мар 2019, 11:40) - Žarko [нерегистровани]

Rem

Baš tako.

(уторак, 26. мар 2019, 08:41) - Simon [нерегистровани]

Na ovim reklamnim TV mozda nesto i vidimo .

Ovaj bezobrazluk nema kraja..

(уторак, 26. мар 2019, 08:31) - Atreides [нерегистровани]

:)

Pa i ovako sam posle rasporedis kanale. Recimo onaj happy mi je na milionitom mestu i tako jos neki...Pink itd...A normalno da ce kablovska svoj kanal da stavi na mesto broj 1

(уторак, 26. мар 2019, 08:26) - Zivorad [нерегистровани]

Besmisleno

Na svakom set top boksu postoji lista omiljenih kanala i svako moze da podesi koje kanale zeli da gleda a koje ne, takodje moze da se podesi i redosled.
Cela prica je toliko besmislena da zaista ne shvatam poentu.

(уторак, 26. мар 2019, 08:04) - anonymous [нерегистровани]

Ima jos....

Ukidanjem analognog signala u svom KDS-u SBB je ukinuo i svoju "osnovnu uslugu" inace jos uvek prisutnu u Opstim uslovima koriscenja. Naime, svi kanali su skremblovani, ukljucujuci i zemaljske kanale sa nacionalnom frekvencijom pa su dostupni samo onima koji, osim osnovne pretplate (tzv. "naknade za odrzavanje", inace ni malo jeftine), placaju i neki od "paketa".

(уторак, 26. мар 2019, 06:23) - anonymous [нерегистровани]

Не знају они наш народ колико год да га проучавају

Могу наш канал да склоне и са даљинског.... Наћи ћемо га још брже тада

(уторак, 26. мар 2019, 00:44) - anonymous [нерегистровани]

Selektivnost

Gle, REM se oglasio povodom nečega. A pa da, naravno da se nije oglasio da ukori neke televizije koje zloupotrebljavaju nacionalne zemaljske frekvencije.

(уторак, 26. мар 2019, 00:28) - Jovan [нерегистровани]

RTS

RTS može biti na bilo kom mestu, njibov prvi program neću gledati. Izuzetak je Slagalica kviz.

(понедељак, 25. мар 2019, 22:17) - Goran [нерегистровани]

moja lista

... ili da naučite ljude da koriste svoje STB uređaje, pa da na prvom mestu stave šta god hoće.

(понедељак, 25. мар 2019, 20:55) - Из Европе [нерегистровани]

Шта је тачно

Није тачно да европске земље на прво место стављају државне телевизије.
Прописи или договори се разликују од државе до државе.