Затворски "салаш у Малом Риту"

Затворску економију у Зрењанину осуђенци зову "салаш у Малом Риту". Затвореници ту обрађују земљу, имају фарму и рибњак. Иако се многи међу њима први пут сусрећу са оваквом производњом, пружена им је прилика да дођу и до дипломе која ће им по завршетку затворске казне омогућити животну егзистенцију.

На први поглед из далека објекти економије више подсећају на лепо уређен салаш него затворски простор. Капацитет Зрењанинског окружног затвора је око две стотине осуђених лица док је на економији упослено око тридесет пет лица.

"За мене рад на економији значи да ми брже прође време, да научим нешто корисно око животиња, око пољопривреде. На крају крајева, заради се, добијамо плату за оно што радимо а циљ је да прође време. Није као у Лаушевићевој књизи дан као година, овде кад радимо дан прође као минут", каже Иван Војновић из Бачког Градишта.

Радивој Драшковић, шеф одсека за обуку окружног затвора Зрењанин, каже да су прошле године оствари 500 тона житарица, око педесет тона меса свих категорија, око 100.000 комада јаја, 110.000 литара млека.

Ланац производње затворен је од њиве до трпезе. Годишње се овде прави промет од тридесет милиона динара, од тога се педесет одсто пласирају на тржиште а остатак за потребе затвора.

Поред инструктора, све послове обављају осуђена лица за која је стручни тим проценио да могу да раде у отвореном оделењу.

"Главни циљ је ресоцијализација осуђених лица. Када изађу из установе они ће бити припремљени за живот у коме ће моћи себи да обезбеде средства за живот, задовоље своје егзистенционалне потребе, да више не долазе у ситуацију да чине кривична дела", објашњава Бојана Радојчин, реализаторка послова окружног затвора у Зрењанину.

Управница Окружног затвора у Зрењанину Љиљана Бранковић каже да је затворска економија оаза слободе у затвору.

"Овде немамо ограде, немамо препрека. Овде су људи, условно речено, слободни. Својом вољом су дошли овде да раде, када су већ у затвору изабрали су да овде бораве", рекла је Љиљана Бранковић.

На економији раде искључиво осуђена лица за блаже прекршаје а многи од њих током издржавања казне изуче занат за цео живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи