Радош Бајић: Освајањe РТС Дневника

Преносимо колумну глумца и редитеља Радоша Бајића коју је написао за дневни лист "Блиц" поводом упада демонстраната у зграду Радио-телевизију Србије.

Хтео сам по сваку цену да избегнем да ове суботе пишем о драматичним догађајима у Таковској 10. прошлог викенда - али не могу. Најпростије речено, жуља ме да кажем коју реч о протестима ГРАЂАНА и упаду ОПОЗИЦИЈЕ у РТС? Испада да је било баш тако.

Више месеци у Београду и другим градовима против власти протестују и изражавају своје незадовољство ГРАЂАНИ, што је легитимно Уставом загарантовано право, а у Јавни медијски сервис чију аутономност такође гарантују важећи и обавезујући закони Србије - упала је ОПОЗИЦИЈА. Предвођена неустрашивим Бошком Обрадовићем који је "у ноћи дугих тестера" постао опозициона звезда број 1 - пуцала је себи у колено!?!?

Да ли је постао и број 1 у Савезу за Србију - то не знам? Али, да је недвосмислени лучоноша револуционарне ватре налик на ону коју у бајкама из својих чељусти бљују змајолике немани - то јесте.

У граду на Западној Морави, познатом по чувеној печењари још чувенијег Драгише званог Чича, у којој се једе најбоља прасетина и јагњетина у Србији - тај пламен по узору на олимпијски му је у руке тутнуо његов митски ривал. Првоборац октобарских промена у Србији 2000. и сервисер тешких грађевинских машина - чувени Вељаш из Чачка. Једина разлика је што је Велимир Илић у Скупштину ушао багером - а Бошко у РТС са моторном тестером. Додуше на струју... Само окренеш главну електро склопку у РТС-у - и решена ствар.

Елем, уколико би се тек тако одфикарила струја, брига за безбедност запослених као руком би нестала - као слика и тон у Дневнику 2 РТС-а. У којем је те вечери по сваку цену, газећи преко људи - хтео да се појави већ поменути лидер "Двери". Што је разумљиво. Ко се на националној телевизији појави у Дневника 2- или је направио неко велико срање, или је својим делом, радом и резултатима завредео да се појави пред више од два милиона грађана Србије који свакодневно обавезно прате главну информативну емисију Јавног сервиса. Шта је од тога урадио Обрадовић - нека сконта са...

У последњих петнаест година био сам на РТС-у гост Дневника 2 четири- пет пута. Верујем са разлогом. Мој први улазак у режију и студио Дневника 2 који се емитује "уживо" у мени је изазвао велико узбуђење. Дугачак пулт у соби режије кроз коју се пролази до студија, за којим у полумраку загледани у разнобојне тастере и екране који им осветљавају озбиљна лица - седе десетак људи у потпуној тишини.

Као у контроли лета. Као у трезору девизних резерви земље. Као у командној соби за лансирање нуклеарних бојевих глава коју никада нисам, нити ћу је икада видети - али је тако замишљам. Као у операционој сали у којој се управо тог тренутка изводи операција на отвореном срцу. Које није бајпасовано, које у моменту захвата ради и откуцава. Ако се направи погрешан потез - срце стаје.

Уста су ми се сушила - и колена су ми клецала. Мало је фалило да побегнем. Непрестално ми је било на памети - шта ћу и како ћу рећи, то што ће истог тренутка чути и видети преко два милиона људи? Што са револуционаром Обрадовићем није био случај.

Да којим случајем одважни и уважени проседи господин са брковима и прибрани дежурни уредник ДЕСК-а господин Душан Убовић није закључао врата на режији Дневника, за шта је заслужио ручни сат од Бујкета или макар тринаесту плату у поводу Дана РТС-а - сви би данас знали шта то "дечко са Мораве" желео да нам каже? Искрено верујем - да је боље што није. И због њега - и због нас...

Да подвучем црвеном. За разлику од дежурних евро демократа на гласу који сматрају да је упад у редакцију и студио Дневника 2 националне телевизије уобичајено изражавање незадовољства и демократске воље грађана - ја скромно сматрам да је најдрастичнији пример атака на суверенитет државе. Сваке - па и наше.

Што се протеста тиче - несрећни и непромишљени догађај од прошле суботе проћердао је огромни демократски капитал вишемесечних шетњи хиљаде грађана - и убацио солидан шњур у изборни кош А.В.а. Који је стрпљивим и трпељивим чињењем поново озбиљно поентирао. Свиђало се то некоме или не...

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. мар 2019, 11:52) - глас разума [нерегистровани]

Све је исто само Слобе нема...

... одавно више није Слоба на власти, а неки у опозицији као да су то преспавали... Опет имају леђа у западним амбасадама, опет се протестима диригује са стране, додуше сад из Скопља, а 2000. то је било из Будимпеште, док је она још била њихова, данас са Орбаном, она то више није, и тамо Сорош више није добродошао! Поново тзв. грађанска опција није у стању да прикупи и поведе револуцију и поново треба главни револуционар да буде из увек бунтовног Чачка... Јесте Вељо ушао Багером, али чим је посао обавио изашли су из сенке сви они којима је ваљало прокрчити пут, а Вељу су избацили. Тако данас и Бошко... када би неким чудом и успео да учини нешто немогуће, брзо би га се његово ново друштванце решило по обављеном послу! Тако да је мала грешка у прорачуну... данас Чачак и та бунтовна Србија зна да је Бошко, исто као некад Вељо, само онај који треба да сруши систем и њих довуче на чело па да се ту његова улога завршава... а били би заиста више него наивни да два пута наседнемо на исту фору, зато...далеко вам лепа кућа, свима тако заједно... мораћете срећу ипак потражити на изборима, а онда збогом заувек!

(понедељак, 25. мар 2019, 10:55) - uglješa [нерегистровани]

Gospodo opozicioneri

Predsednik se ne bira na ulici, zato postoje demokratski izbori. Postoje tri izlaza iz vase situacije. Prvi: Uvazavas izbor vecine gradjana Srbije iako ti nije milo i drago. Drugi: Pripremas se za regularne izbore i ocekujes da tvoja opcija pobedi. Treci: Totalno si nezadovoljan i iseljavas se iz Srbije............................ Mislim da sam bio totalno jasan.

(понедељак, 25. мар 2019, 09:02) - anonymous [нерегистровани]

Чини ми се да ипак не разумете Ацо

Има мнооооого оних који мисле као г-дин Бајић. То разумеју грађани и демократе у Србији али не разумеју "грађани" и "демократе". Проблем је што су ови први ћутљиви за разлику од ових других.

(понедељак, 25. мар 2019, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

zelja

od zelja nema nista samo posteni rad I trud.

(недеља, 24. мар 2019, 23:56) - Аца [нерегистровани]

Разумемо те Радоше, мораш.

Биће, биће нових серија.

(недеља, 24. мар 2019, 22:22) - anonymous [нерегистровани]

@ Nije mi jasna ova kolumna

Evo da ti objasnim kolumnu RB kako sam je razumeo....?! Ali prvo da razjasnimo, da ne nih dobio neku etiketu ili da volim “sendviče”, Iako živim godinama daleko, vidim kao na dlanu političke želje i motive i psihičke probleme onih koji organizuju ove proteste, a i naroda koji i ih prati. Upad u Javni sevis je bio degutantan, siledzijdki i nepotreban. Zbog naroda koji radi tamo i ne čeka da mu ulica ili nebo, nešto bez rada i truda udeli, A glavama Opozicije bih rekao da se manu ćorava posla jer vlast bez izbora i dobrog političkog i ekonomskog programa neće dobiti na ovaj način...Vecina Srpskog naroda ima ijos uvek loš ukus u ustima i jadno iskustvo 5. Oktobra od istih... Nadam se da je sada jasnije?

(недеља, 24. мар 2019, 22:07) - Illa [нерегистровани]

Bajič

E moj Radoše,nije tebi lako.

(недеља, 24. мар 2019, 21:53) - RedShield [нерегистровани]

Елита

Где је наша елита (права)? Зашто се она не оглашава? Или се можда оглашава само ми то не чујемо?
Или можда ни то није елита? Или смо ми ...?

(недеља, 24. мар 2019, 21:28) - Rus [нерегистровани]

kosarka.samo@gmail.com

Nije mi jasna ova kolumna....

(недеља, 24. мар 2019, 21:17) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine Bajicu

Mozda bi ste trebali da procitate tekst "Želje 'običnog čovjeka' i volja za moć"!