Сећање на жртве НАТО бомбардовања

Комеморативним манифестацијама широм земље обележавају се две деценије од почетка НАТО агресије на СРЈ. Државна церемонија биће одржана вечерас у Нишу. И у српским срединама на Косову и Метохији сећају се жртава.

Државна церемонија обележавања 20. годишњице од почетка бомбардовања биће одржана у Нишу. Дану сећања присуствоваће државни врх са председником Александром Вучићем на челу.

Патријарх Иринеј ће вечерас служити молебан у центру Ниша. Код Споменика жртвама НАТО агресије положени су венци и одржано опело. 

У Београду су положени венци на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине 1990-1999, поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић је истакао да је 20 година од НАТО агресије брзо прошло, али да ране које су остале не могу да зацеле никада.

"Акција коју су назвали 'Милосрдни анђео' изазвала је смрт више од 2.500 људи, међу којима је било и осамдесеторо деце. Не смемо да заборавимо ниједан живот који је изгубљен током НАТО агресије, јер су они дати за слободу наше земље и народа", указао је Младеновић на Савском тргу у Београду.

Венце на Савском тргу су положили и представници удружења која негују сећења на ратове и жртве ратова деведестих година 20. века.

Поводом обележавања Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања, у Ташмајданском парку положено је цвеће на спомен-обележје посвећено девојчици Милици Ракић и деци страдалој у бомбардовању.

На брду Стражевица, где је на данашњи дан 1999. године пала прва бомба у Београду, код спомен-обележја "Гласник са Стражевице", одата је пошта погинулим војницима и цивилима током бомбардовања. 

"Стражевица је била једна од првих мета НАТО агресије на нашу земљу. Поносно је стајала као отпор и пркос сваком агресору. Србија је у последњих неколико година коначно на прави начин почела да се обраћа својим херојима. Данас Србију није срамота да се подсети на оне који су се за њу борили и то никада не смемо да заборавимо", истакао је министар Небојша Стефановић. 

Представници Града, Министарства културе и РТС-а положили су венце испред споменика "Зашто" у знак сећања на погинуле раднике РТС-а. 

У Новом Саду обележене су две деценије од НАТО агресије над Србијом. Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, присуствовао је, у касарни "Југовићево", комеморативном скупу јединица из гарнизона Нови Сад и положио венац на спомен обележје невино страдалима. 

Вучевић је нагласио да културом сећања на 24. март 1999. ми не закуцавамо нашу будућност, него идемо храбро у њу, свесни да смо претрпели велике болове и патње.

Потпредседник Милићевић истакао је да је наша обaвеза да вечно чувамо пијетет на невино страдале и да никада не заборавимо све страхоте, које су у тој агресији учињене грађанима Србије.

На спомен обележје страдалима венце су положиле и делегације Јужно-бачког управног округа, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, ОРВС-а Града Новог Сада, СУБНОР-а Нови Сад, удружења Ратних ветерана и Војних пензионера, као и породице погинулих припадника Војске Србије.

Парастосима и полагањем венаца на споменике настрадалима у српским срединама на Косову и Метохији обележена је 20. годишњица НАТО бомбардовања.

Пригодни скупови и догађаји, у присуству породица страдалих, представника локалне власти, Српске православне цркве и Владе Србије, организовани су у Звечану, Зубином Потоку, Косовској Митровици. 

Двоипомесечно бомбардовање означило је почетак агоније и увод у егзодус који су Срби на Косову и Метохији доживели. Терор из ваздуха настављен је терором на земљи. А није окончан ни 20 година после. 

Више од 200.000 Срба је напустило Косово и Метохију, а повратак се свео на свега неколико процената.

У Грачаници, на парастосу страдалима током и после бомбардовања речено је и да је рат однео много тога вредног, али је Србима мало тога доброг донео. 

У Грачаници, Културно-просветна заједница и СПЦ јавним скуповима подсећају на страдале и нелегитимну акцију западне војне алијансе. 

У Смедереву су положени венци на Споменик страдалима у НАТО агресији.

Присутним грађанима обратио се Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине града Смедерева. Тог 24. марта 1999. године, у вечерњим сатима, гађан је положај у Вучаку.

За 78 дана ваздушних напада НАТО авијације погинуло је 14 припадника војске и полиције из Смедерева.

Смедерево је више пута било мета НАТО напада. Бомбардовани су мост на Дунаву код Смедерева, постројења "Југопетрола", трафо-станица у кругу Железаре, индустријска зона, мостови на ауто-путу код Велике Плане. 

Дан сећања на жртве НАТО агресије обележен је и у Зрењанину комеморацијом и полагањем венаца на споменик погинулим у ратним сукобима од 1991-1999.

Породице, родбина, представници градских власти, удружења бораца, војске и полиције, полагањем венаца на спомен-обележју испред Скупштине града, и парастосом, обележили су у Краљеву Дан сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990-1999. године.

Краљево са околином гранатирано је 54 дана.

Полагањем венаца на споменик "Туга", на Градском тргу у Кикинди, обележено је 20 година од НАТО бомбардовања.

На споменик подигнут настрадалим борцима Кикинде у ратовима деведесетих и током НАТО агресије на СРЈ положили су чланови породица погинулих, званичници Скупштине Војводине, представници борачке организације, удружења, политичких странака, али и припадници Војске Србије и полиције. 

Двадесетогодишњица агресије НАТО на СРЈ бележена је у Пожаревцу полагањем венаца на Споменик жртвама ратова од 1991. до 1999. године.

Венце су положили представници пожаревачког гарнизона Војске Србије, Града Пожаревца, полиције, борачких и патриотских организација и родитељи и родбина погинулих бораца.

Током бомбардовања 1999. године у Пчињском округу страдале су 62 особе, а рањено је 207. У Врању су крај споменика погинулима у оружаним сукобима од 1990. до 2003. године и НАТО агресији, венце и цвеће положили чланови породица погинулих, делегације града, војске и полиције.

Минутом ћутања и полагањем венаца крај споменика "Успење" одата је пошта Крагујевчанима који су страдали током НАТО бомбардовања Савезне републике Југославије 1999. године.

Венце крај споменика "Успење" положиле су породице погинулих бораца, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, представници Војске Србије и многи други.

Полагњу венаца претходио је парастос који је служио епископ Шумадијски Јован са свештенством.

Према званичним подацима, војска је током НАТО агресије изгубила 659 припадника. Међу њима је 41 Крагујевчанин.

Парастосом и полагањем венаца крај Споменика жртвама рата од 1991. до 1999. и НАТО бомбардовања обележено је 20 година од почетка агресије у Чачку.

Венце су положили начелник Моравичког управног округа Слободан Јоловић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић, представници Војске, полиције, удружења грађана и појединци.

Први напад на територији Чачка 1999. година, догодио се 25. марта када је у селу Катрга погођен аеродром Лађевци. Током 78 дана погинуло је шест особа, а огромну материјалну штету претрпели су привредни објекти и породичне куће. На подручју Чачка пало је 120 пројектила. 

У организацији Историјског архива отворена је у Крушевачком позоришту, изложба ратних фотографија новинара Радета Станковића, дописника листа "Политика" из Крушевца под називом "НАТО злочини у Расинском округу".

Погинулим припадницима Војске Југославије, тачно у подне, на спомен-обележју у касарни "Расина" одата је почаст и положени венци. Одржан је и комеморативни скуп сећања на страдале у НАТО агресији, а чланове породица погинулих примио је командант касарне "Цар Лазар" у Крушевцу.

У 12 сати огласиле су се и сирене за ваздушни напад како би се грађани подсетили на 24. март 1999. године.

У Јагодини и Поморавском округу такође је обележен Дан сећања на жртве НАТО агресије, а венце су положили припадници Полицијске управе и Градске организације СУБНОР Јагодине и минутом ћутања одали почаст погинулима.

Цвеће је положено на спомен плочу осам погинулих полицајца на Косову у згради Полицијске управе и на споменен бисту потпуковнику Војске Југославије, припаднику 63. падобранске бригаде Горану Остојићу у Основној школи која носи његово име, а који је погинуо о близини касарне "Кошаре" на српско албанској граници.

У агресији НАТО, највеће разарање у Поморавском округу, доживели су општине Ћуприје и Параћин.

Подручје Поморавског округа, за 78 дана агресије, бомбардовано је 44 пута са 161 пројектилом, седам лица је повређено и нанета је велика штета привредним и друштвеним објектима, мостовима, путној и комуналној инфраструктури. Највеће разарање доживели су општине Ћуприја и Параћин.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво