Брижни очеви нису "папучари"

Најважнија и нимало лака – улога родитеља захтевна је и за мајке и за очеве. Свакодневна брига о деци некада је била резервисана само за жене, док је основни задатак мушкараца био да економски обезбеде породицу. Од половине 20. века то се мења и временом настаје појам новог очинства.

Некада је важила изрека "Oтац — колац". Ако је веровати статистици, до данас се није много тога променило, јер је тек сваки двадесети отац у Србији комплетно укључен у подизање деце. Само једна четвртина мушкараца, према истраживању, храни, облачи или повија дете.

Они које је екипа РТС-а срела у парку тврде супротно. Један од очева каже да дете не само да шета, већ и пресвлачи и храни.

И мајке потврђују ангажованост очева. "Ноћу се он диже да га нахрани, ја се не дижем, ја спавам", рекла је једна од мајки са којима је репортерка РТС-а разговарала.

Неки помажу и више од бриге о детету, па тако и спремају ручак, перу судове.

Ипак, ни спремање ручка често не може да очува брак, па се, како објашњавају социолози, због нестабилних партнерских односа, очеви све више труде да успоставе што приснији однос са дететом.

"Биолошки они не могу да роде дете и не могу да га доје. Уколико погледамо све остале аспекте родитељства, очеви могу да буду укључени у њих. У том смислу, пре можемо да говоримо о културним моделима који дефинишу шта је то што треба да раде очеви, а шта треба да раде мајке", истакао је социолог Драган Станојевић.

Без подршке околине 

Стручњаци наводе да су брижни очеви неретко усамљени у свом искуству и да немају подршку околине.

"Ако је тата и супруг у кући, он је одмах неки папучар и то је некако и у друштву и у средини, код родбине. То њега понекад спутава. Мислим да је важно да их укључимо", каже председница удружења "Родитељ" Гордана Племић.

Промена свести и подршка, пре свега супруга, важна је за веће укључивање очева у родитељство. Према важећем закону, породиљско одсуство очеви могу да користе само ако су оба родитеља запослена. У Београду је прошле године тек 131 мушакарац искористио ту могућност.

"Мушкарци данас заиста желе да се укључе у родитељство равноправно као и жене. Ако не скроз равноправно, онда бар у великој мери. Али имају проблем, јер су на неки начин у сукобу са системом који им не омогућава да имају више времена за децу и породицу. Знамо сви да и мушкарци и жене имају по два-три посла", изјавио је психолог и новинар Миша Стојиљковић.

Родитељство је маратон који се трчи читавог живота, без паузе и права на одмор. Да би та трка била успешна, важно је да партнери међусобно деле обавезе. Када наиђе камен спотицања, самохраним родитељима је теже, па је помоћ шире породице и друштва непроцењива.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи