Сећање на жртве НАТО агресије у Нишу

Државна церемонија обележавања 20 година од НАТО агресије биће одржана у недељу у Нишу, једном од градова који су претрпели највеће жртве и највећа разарања од 24. марта до 10. јуна 1999. Дану сећања присуствоваће државни врх са председником Александром Вучићем на челу.

За Радмилу и Милоја, којима је у бомбардовању Ниша страдала ћерка у 7. месецу трудноће, ових 20 година сваки је дан - дан сећања.

"Видели смо снимак, али ко је то знао. Поподне је дошао син и рекао - нема од Љиље ништа", каже Милоје Илић из Ниша.

Радмила Илић каже да им је стао живот када се то десило. "Имамо сина и унуке, али њено место не може да се попуни", рекла је Радмила.

Ова трудница погинула је од касетне бомбе, уз још 15 суграђана. На Ниш је бачено укупно 16 контејнера са три хиљаде касетних бомби. Деминеру Слађану Вучковићу касетна бомба разнела је обе руке и део ноге. Данас је он заговарач забране касетне муниције.

"На територији Србије ван касарни контаминирано је касетним бомбама два и по милиона метара квадратних", рекао је Слађан Вучковић.

Иако рођени у време бомбардовања, генерацији 99. ратно стање на срећу није блиско, а о страдањима и уништавању земље сазнају од родитеља и из медија - попут Наталије и Косте, који ће овог пролећа напунити 20 година.

"Ја знам да је био рат кад сам се родила, али откад памтим живим у миру, сасвим нормално. Сигиурно да је било страшно под сиренама, у склоништима, у рушевинама", каже Наталија.

"Знам да је много људи погинуло, много цивила, да је било баш страшно. Не могу ни да замислим како то изгледа кад падају бомбе око тебе", рекао је Коста.

За 78 дана бомбардовања погинуло је 56 Нишлија, међу којима 26 цивила, док је 260 рањено. Сирене за почетак или крај ваздушне опасности огласиле су се 258 пута, а становници су под ваздушном опасношћу били пуна 52 дана. Срушено је 120, а оштећено око три и по хиљаде стамбених, инфраструктурних и војних објеката.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво