Сећање на жртве НАТО агресије у Нишу

Државна церемонија обележавања 20 година од НАТО агресије биће одржана у недељу у Нишу, једном од градова који су претрпели највеће жртве и највећа разарања од 24. марта до 10. јуна 1999. Дану сећања присуствоваће државни врх са председником Александром Вучићем на челу.

За Радмилу и Милоја, којима је у бомбардовању Ниша страдала ћерка у 7. месецу трудноће, ових 20 година сваки је дан - дан сећања.

"Видели смо снимак, али ко је то знао. Поподне је дошао син и рекао - нема од Љиље ништа", каже Милоје Илић из Ниша.

Радмила Илић каже да им је стао живот када се то десило. "Имамо сина и унуке, али њено место не може да се попуни", рекла је Радмила.

Ова трудница погинула је од касетне бомбе, уз још 15 суграђана. На Ниш је бачено укупно 16 контејнера са три хиљаде касетних бомби. Деминеру Слађану Вучковићу касетна бомба разнела је обе руке и део ноге. Данас је он заговарач забране касетне муниције.

"На територији Србије ван касарни контаминирано је касетним бомбама два и по милиона метара квадратних", рекао је Слађан Вучковић.

Иако рођени у време бомбардовања, генерацији 99. ратно стање на срећу није блиско, а о страдањима и уништавању земље сазнају од родитеља и из медија - попут Наталије и Косте, који ће овог пролећа напунити 20 година.

"Ја знам да је био рат кад сам се родила, али откад памтим живим у миру, сасвим нормално. Сигиурно да је било страшно под сиренама, у склоништима, у рушевинама", каже Наталија.

"Знам да је много људи погинуло, много цивила, да је било баш страшно. Не могу ни да замислим како то изгледа кад падају бомбе око тебе", рекао је Коста.

За 78 дана бомбардовања погинуло је 56 Нишлија, међу којима 26 цивила, док је 260 рањено. Сирене за почетак или крај ваздушне опасности огласиле су се 258 пута, а становници су под ваздушном опасношћу били пуна 52 дана. Срушено је 120, а оштећено око три и по хиљаде стамбених, инфраструктурних и војних објеката.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 23. мар 2019, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Kako je tezak gubitak voljene osobe, Boze sveti

Mnogo snage ovim roditeljima koji su izgubili cerku. Vece boli niti nema. Saosecamo duboko sa vama, jer znamo kako strasno boli gubitak nekoga iz porodice.

(субота, 23. мар 2019, 21:04) - anonymous [нерегистровани]

Anama su samo dvaputa svirale :(

Nama su svirale samo dvaputa: za početak I za kraj bombardovanja.
Sva mesta na Kosmetu su bila pod stalnom vazdušnom opasnošću ;/

(субота, 23. мар 2019, 20:43) - Dule Prizrenac [нерегистровани]

Užas!!!

Tužno je što će ovi zločini nad zločinima ostati nekažnjeni....Nalogodavci i direktni izvršitelji će dočekati duboku starost i otići prirodnim putem,kao da se ništa nije ni desilo.A nama ostaje večna bol...