Бајина Башта чува ћирилицу

Одборници бајинобаштанске скупштине недавно су једногласно усвојили Декларацију о заштити и неговању ћирилице, која предвиђа низ конкретних мера како би се популаризовало коришћење нашег писма.

Постепено потискивање ћирилице, до Великог рата јединог писма у овом крају, и која је нит што повезује културу кроз векове, слава и значај знамените Рачанске преписивачке школе неки су од разлога што су, на предлог двојице одборника и донели декларацију која брише страначке разлике.

Одборник и предлагач Декларације Зоран Раковић, рекао је да је Бајину Башту историја обавезала да буде пионири тог подухвата.

"Мислим да нема лепшег примера који може да нас политичаре сједини у нечему што исто мислимо", рекао је Зоран Раковић.

Други предлагач је био Синиша Спасојевић.

"Натписи из прошлости су углавном на ћирилици. Међутим, касније што је створено, то је углавном латиница, страни називи, све је мање књига на ћирилици. Ми се трудимо и некако планирамо декларацијом то променимо и да Бајина Башта постане град ћирилице", навео је Спасојевић.

Натписи у граду, на пекарама, адвокатским канцеларијама и другим, ћирилице се држе одавно. Циљ декларације јесте да награди оне који користе традиционално ћирилично писмо и популарише их у свакодневици, али и да приближи и подсети на лепоту и значај ћирилице.

"Декларација је дала неке конкретне мере, неких седам-осам мера: од набавке књига на ћирилици у већем обиму, што се тиче библиотеке, оснивања манифестације која је веома значајна, дана ћирилице", рекао је Спасојевић.

Председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић најављује а ће део трга посветити ћирилици.

"С обзиром на то да идемо у реконструкцију градског трга, можда због управо те Рачанске преписивачке школе која је негде у том периоду чувала нашу писменост, један део трга посветићемо управо ћирилици", рекао је Филиповић.

Путоказ у центру Бајине Баште показује далеке градове из којих све чешће туристи долазе у овај крај где се надају да ће ћирилица постати још један заштитни знак којим се поносе.

број коментара 0 Пошаљи коментар