Србија има довољно воде, али не зна да је чува

Светски дан вода ове године се обележава под слоганом "Вода за све". Према подацима Уједињених нација више од две милијарде људи нема приступ здравствено исправној води. Најугроженији су жене и деца. Србија за сада има довољно чисте воде, али не зна да је чува.

Више од 700 деце у свету сваког дана умире од болести проузрокованих здравствено неисправном водом. Око четири милијарде људи често је изложено несташицама воде. Процене су да ће до 2030. године због сталних несташица воде око 700 милиона људи морати трајно да се пресели. Србија има довољно воде и она је, у највећем делу земље исправна.

"Вода је лошијег квалитета на територији Војводине, пре свега због геолошких разлога, то су подземне воде које загађују. Имамо и дејство човека, то је антропогено загађење, такође индустрија у појединим градовима", каже Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине

Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић каже да грађани Србије данас пију здраву хигијенско-бактеролошки исправну воду, што значи да је доступна свима.

"Оно на чему радимо то је обезбеђивање још квалитетније воде, нарочито у Војводини", каже Векић.

Највећи извори загађења река у Србији су непречишћене индустријске и комуналне отпадне воде, а у реке доспева и смеће са дивљих депонија.

"Чистоћом наших река немамо разлога да будемо задовољни, али морамо да радимо на подизању свести , каже Сенад Махмутовић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и вподопривреде.

За сада се прерађује тек око 10 одсто отпадних вода.

"Ми смо завршили конкурс на коме ћемо определити 450 милиона динара за израду пројектно-техничке документације за постројење за прераду отпадних вода, следи реализација. Морамо да изградимо преко 300 система за прераду отпадних вода и то ће се сигурно десити", каже министар заштите животне средине Горан Триван.

У оквиру Поглавља 27 које се бави животном средином, највише посла и највећи трошак је за прераду отпадних вода. За успостављање европских стандарда у сектору воде у Србији је неопходно улагање од око пет милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи