Локаторима против шверца

На целом царинском подручју Србије уведен је систем електронских локатора, уређаја којима се прати кретање товара. Овај вид додатне контроле, кажу надлежни, директно утиче на повећање сигурности и безбедности целог друштва, спречава нелегалну трговину и све видове кријумчарења, а товари робе максимално су заштићени.

Мигранти у приколици, кријумчарење наркотика и оружја могли би да постану прошлост, или бар да се број тих случајева минимализује уз помоћ електронских локатора које цариници постављају на камионе. Возачи не мисле тако.

Неки возачи не знају чему локатари служе, а углавном су сагласни да се због њих на граници сада чека још дуже.

Међутим, надлежни тврде другачије. "То траје и мање од два минута и никако не може да успори било какво стање на граничном прелазу. Гужве су постојале и раније", истиче помоћница директора Управе царина Соња Лазаревић.

Шеф царинске испоставе на теретном терминалу "Хоргош" Мирољуб Стојковић каже да је сам терминал предвиђен за око 140 камиона, односно паркинг места.

"Ми имамо да у току смене, из правца Мађарске уђе 300 до 400 камиона. Значи, капацитет самог прелаза је одавно превазиђен", наводи Стојковић.

Сви возачи мораће добро да се упознају и проуче чему служи електронски локатор, пошто од момента постављања локатора на камион, сва одговорност царинског обележја је искључиво на њима. До сада је уништено 100 локатора.

Помоћник директора Управе царина Раде Кнежевић каже да желе да помогну и да су сви на истом задтаку – да се спречи било какав покушај кријумчарења са територије или на територији Србије.

"Уколико дође до повреде царинског обележја, уколико је у питању страно физичко лице, страни возач биће процесуиран у скраћеном поступку. Уколико је у питању домаћи возач, њему ћемо уписати прекршајну пријаву, па ће надлежни суд да решава ту ситуацију", објашњава Кнежевић.

Електронских локатора на територији Србије тренутно има 15.000, а коштали су око седам милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи