Одлазак ратних хероја

Иљо Аризанов, Зоран Радосављевић и Слободан Перић су пилоти који су 24. и 26. марта 1999. бранили небо над Југославијом. Њихове приче документовала је Слађана Зарић у филму "Нико није рекао нећу". Ниједан од ових пилота "мигова 29" више није међу живима.

Пилот Зоран Радосављевић је страдао 26. марта 1999. када га је погодио авион НАТО снага изнад територије БиХ. Тада је преживео Слободан Перић. За њега је кобна била 2010. година када је страдао у саобраћајној несрећи у Осечини.

Иљо Аризанов је 24. марта оборен и након што се катапултирао, пао је у дреничку котлину. Рат је успео да преживи, али не и срчану болест. Преминуо је 2011. године.

Ауторка филма "Нико није рекао нећу" Слађана Зарић је за РТС рекла да је тај документарац непоновљив. То је прича о најелитнијим пилотима које је Југославија имала.

Велику подршку Зарићева је имала од породица пилота. "Када радите филмове и приче, породице су захвалне јер на тај начин чувате сећање на њих. Искуство са фамилијама је било врло позитивно, помогли су, дали детаље. Није једноставно пред камерама показати бол и пустити сузу. Дали су нам најдрагоценије, приче о њиховим најдражима", рекла је Слађана Зарић.

"Нико није рекао нећу" је омаж онима који су летели и бранили небо над Југославијом, поручила је Слађана Зарић.

Навела је и да тај филм, и први и други део, као и "Лет у смрт" имају велики број прегледа на Јутјубу и да су их гледаоци превели на енглески и руски језик. 

Она је поносна и на два документарца која ће ускоро бити објављена – један је о Кошарама (9. априла), а други о војној операцији на Паштрику (26. маја).

број коментара 14 Пошаљи коментар
(субота, 23. мар 2019, 09:42) - SasaKv [нерегистровани]

Let u nezaborav

Mnogi ce reci da su poleteli uzaludno i besmisleno izlozili svoje zivote i ako su znali na cemu lete i protiv koga nesto pokusavaju da urade !
Medjutim ... !
Kada se budu obucavali novi piloti , pa i svi drugi morace da na primeru ovih junaka shvate sta znaci patriotizam i ljubav prema svojoj zemlji !
Ne, nikada necete biti zaboravljeni i neka vam je vecna slava i hvala !

(субота, 23. мар 2019, 07:43) - anonymousРаде [нерегистровани]

Хероји

Вечна Вам Слава.

(субота, 23. мар 2019, 07:16) - Pavle [нерегистровани]

Prevod

Predlazem da se film prevede, barem na engleski, ako ne i na druge jezike, i pokaze npr. Na youtube, festivalima dokumentarnih filmova itd. Kako bi imao mnogo vise odijeka.

(субота, 23. мар 2019, 01:04) - anonymous [нерегистровани]

Herojima,

Vecna Slava I svima ostalim borcima, za SLOBODU I cast Srbije.

(субота, 23. мар 2019, 01:00) - anonymous [нерегистровани]

Vecna Slava

Neka Vam Je Vecna Slava Junaci!

(субота, 23. мар 2019, 00:54) - Раша [нерегистровани]

Панчестер

Нека им је вечна слава и хвала!

(субота, 23. мар 2019, 00:09) - Dragan Nis [нерегистровани]

Slava im

Vitezovi, Heroji hvala vam. Vi ste utkani u srz naseg naroda, zbog vas moramo biti jaci, neustasiviji, mudriji. Zbog vas nove generacije moraju se boriti da zive, noseci i cuvajuci secanje na vas.

(петак, 22. мар 2019, 23:45) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Blago onom ko dovjeka zivi...Heroji Vjecna im Slava.

(петак, 22. мар 2019, 23:18) - Радан [нерегистровани]

Дивна емисија

О дивним људима

(петак, 22. мар 2019, 22:38) - Dule Prizrenac [нерегистровани]

Vecna slava

Najdublje poštovanje našim pilotima, svim palim pripadnicima Vojske, Policije kao i nedužnim civilima u nametnutoj i protivzakonitoj NATO agresiji1999-te.