"Полиција била коректна, власт и опозиција да се позабаве младима"

Студенти који су прекршајно осуђени због догађаја на прoтестима у Београду протеклог викенда сматрају да им учињена неправда, истичући коректан однос полиције после привођења.

Студенти Стефан Новаковић и Стефан Симић рекли су новинарима испред РТС-а да није било разлога да се судски гоне, додавши и да и власт и опозиција не раде довољно за младе.

Новаковић је навео да су демонстранти прошле суботе затекли отворен улаз из Абердареве улице, додајући да нигде није било припадника обезбеђења нити полиције.

Каже да пошто нигде није био знака забрањен улаз, сматра да самим тим нико од оних који су ушли у зграду ништа није прекршио.

Објаснио је да су дошли до трећег, четвртог спрата где их је дочекао уредник Зоран Станојевић са којим су како каже, културно разговарали.

Наглашава да није било тензије. "Ту су били припадници интервентне полиције који су мирно стајали", додаје Новаковић.

Према његовим речима, присутни су се узнемирили када су чули да ће после 21 час полиција почети да избацује демонстране из зграде, не знајући да ли ће бити претучени.

"Нисам претучен, нормално сам изведен из зграде", рекао је Новаковић.

Каже да је сам дошао у полицију у недељу око 13 часова и јавно је упитао судију зашто је добио казну од 30 дана затвора.

На питање зашто је упао у РТС, Новаковић тврди да би се легитимисали да им је обезбеђење тражилио личну карту на увид.

Позвао је све студенте и средњошколце да у суботу дођу у што већем броју да, како је рекао, сви заједно бране своја демократска права.

Стефан Симић, студент Факултета политичких наука, приведен је због недељних догађаја на углу улица краља Милана и кнеза Милоша.

Наводи да је приведен у недељу око 14 часова, а пуштен је око 21 , пошто је платио новчану казну од 20.000 динара. Пуштен је одмах пошто је платио казну.

Према његовим речима, пресуђено је да је крив зато што је шутнуо полупразну пластичну флашу воде према кордону полиције која никога није погодила.

Описујући околности привођења, наводи да се запутио према "Лондону" пошто камион са озвучењем није могао да прође до окупљених демонстранта испред Председништва.

Каже да на полицијским фотографијама које су му показане доказују чињеницу да је смиривао демонстранте како се не би сукобили са полицајцима.

И Новаковић и Симић истакали су коректан третман после привођења – нису им стављане лисице и понуђени су водом и храном.

Симић каже да је изјава коју је дао у полицији тачно забележена. "У сваком тренутку сам могао да изменим нешто ако сам мислио да није било тачно", додао је Симић.

Сматра да протести треба да остану мирни да грађани треба да изађу на улицу и искажу свој став, пре свега млади.

"Треба да кажу шта их мучи. Ни власт ни опозиција не раде довољно за младе. Опозиција треба да изађе са озбиљним програмом за младе", поручио је Симић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво