Потенцијална шанса за српски туризам, благо на сваком кораку

Неискоришћена драгоцена вода отиче, а само у Војводини има 50 локалитета где је могуће геотермалне воде искористити у лековите сврхе или изградити бање. То показује студија коју је урадио београдски Рударско-геолошки факултет. Енергетски гледано, када би Србија искористила само десет oдсто геотермалног потенцијала, могли бисмо да заменимо једну трећину енергије коју потрошимо на грејање.

Температура геотермалних вода на подручју Војводине је од 25 до 80 степени. Корист од тог великог природног потенцијала могу имати грађани, а идеалан је за развој здравственог туризма.

"Цео концепт није замишљен тако да сада свуда отварамо неке огромне бање. Заправо, свака лековита појава, коју је наш факултет са Медицинским факултетом детерминисао може бити: или јавна чесма или јавно купатило, велнес и спа или спортско-рекреативни центар или на крају крајева специјална болница", напомиње Дејан Миленић, професор Рударско-геолошког факултета.

У које пројекте ће улагати одлучиваће локалне заједнице на чијој су територији извори. Резултати истраживања геотермалних ресурса доступни су и инвеститорима.

"На локалним самоуправама је да одреде модел улагања, да ли ће то бити директне инвестиције, концесије или приватно-јавна партнерства. Ово је први корак, а други да то упутимо према светској, а превасходно домаћој инвестиционој јавности", указује Иван Ђоковић, покрајински секретар за привреду и туризам.

Геотермални извори могли би да донесу и велику енергетску уштеду замењујући гас или угаљ. Појединачне зграде тај потенцијал већ користе, а Богатић ће бити прва општина у Србији чија ће топлана користити богате мачванске термалне изворе. Спремају се пројекти и за друге градове.

"Поред топлотне, морам да напомен да смо почели са пројектима за производњу електричне енергије. И то је заправо наредна фаза. Дакле, јако је пуно бивших угашених вулкана који су и даље врели у подземљу. Могу давати температуре подземним водама и преко 100 степени", додаје професор Миленић.

И пројекат који стручњаци Рударско-геолошког факултета раде са Французима биће завршен до јуна и показаће пет најперспективнијих локација за коришћења геотермалне енергије за производњу струје.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво