Потенцијална шанса за српски туризам, благо на сваком кораку

Неискоришћена драгоцена вода отиче, а само у Војводини има 50 локалитета где је могуће геотермалне воде искористити у лековите сврхе или изградити бање. То показује студија коју је урадио београдски Рударско-геолошки факултет. Енергетски гледано, када би Србија искористила само десет oдсто геотермалног потенцијала, могли бисмо да заменимо једну трећину енергије коју потрошимо на грејање.

Температура геотермалних вода на подручју Војводине је од 25 до 80 степени. Корист од тог великог природног потенцијала могу имати грађани, а идеалан је за развој здравственог туризма.

"Цео концепт није замишљен тако да сада свуда отварамо неке огромне бање. Заправо, свака лековита појава, коју је наш факултет са Медицинским факултетом детерминисао може бити: или јавна чесма или јавно купатило, велнес и спа или спортско-рекреативни центар или на крају крајева специјална болница", напомиње Дејан Миленић, професор Рударско-геолошког факултета.

У које пројекте ће улагати одлучиваће локалне заједнице на чијој су територији извори. Резултати истраживања геотермалних ресурса доступни су и инвеститорима.

"На локалним самоуправама је да одреде модел улагања, да ли ће то бити директне инвестиције, концесије или приватно-јавна партнерства. Ово је први корак, а други да то упутимо према светској, а превасходно домаћој инвестиционој јавности", указује Иван Ђоковић, покрајински секретар за привреду и туризам.

Геотермални извори могли би да донесу и велику енергетску уштеду замењујући гас или угаљ. Појединачне зграде тај потенцијал већ користе, а Богатић ће бити прва општина у Србији чија ће топлана користити богате мачванске термалне изворе. Спремају се пројекти и за друге градове.

"Поред топлотне, морам да напомен да смо почели са пројектима за производњу електричне енергије. И то је заправо наредна фаза. Дакле, јако је пуно бивших угашених вулкана који су и даље врели у подземљу. Могу давати температуре подземним водама и преко 100 степени", додаје професор Миленић.

И пројекат који стручњаци Рударско-геолошког факултета раде са Французима биће завршен до јуна и показаће пет најперспективнијих локација за коришћења геотермалне енергије за производњу струје.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мар 2019, 12:38) - Vranje [нерегистровани]

O cemu pricate? O toploj vodi?

Na 7 km.od Vranja, nalazi se Vranjska banja, sa izvoristem vrele vode od 95 do 112 stepeni. Kralj Petar je tu, docekao pocetak 1 svetskog rata. 50 godina drzava ni dinara nije ulozila u tu banju. Banja koja postoji vekovima,sistematski unistavana.

(петак, 22. мар 2019, 12:02) - Smederevac [нерегистровани]

Istina

Nije bas vezano za toplu vodu ali eto primer Smedereva.Imamo nekoliko kilometara obale i trdjavu i sve to u strogom centru grada.Turisticki brodovi prolaze i umesto njima da uzimamo pare za razgledanje tvrdjave i obilaske vinskih podruma nasi opstinari udaraju na gradjane i privrednike da oni pune budzet.Na zalost nasi politaci na prvom mestu gledaju sebe da obezbede a tek onda svojim gradjanima da olaksaju zivot i bar lokalno smanje takse i namete.Treba njima jedna lekcija iz sveta da vide kako sa malm ulaganjem ceo grad zivi od turizma...

(петак, 22. мар 2019, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

Drax

bice, kada stignu i nagrnu Kinezi

(петак, 22. мар 2019, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

Dobro jutro

Oko Vrsca takvih izvora ima dosta ali sta vredi, tople vode i dalje izviru.Imam 65god.

(петак, 22. мар 2019, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

Cuvamo mi te termalne izvore za nekog stranca

Primer:Sume na Kosovu.Ono sto su generacije Srba cuvale sad seku Albanci ko kako hoce.Tako i sve drugo, mi ne smemo da pipnemo ali ce zato strane osvajace sve to lepo sacuvano sacekati.Nije ni cudo sto mladi ljudi odlaze iz Srbije.

(петак, 22. мар 2019, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

da vidimo i to cudo

"voda i preko 100 stepeni"

(петак, 22. мар 2019, 10:14) - dragan 55 [нерегистровани]

Hmmm

Probajte da kupite jedan takav termalni izvor kao privatnik pa ce vam biti jasno zasto ta vrela voda otice zadnjih sto godina neiskoristeno.

(петак, 22. мар 2019, 09:35) - raša [нерегистровани]

Nasmejali ste me

U nasoj zemlji Srbiji sto god pocnes da radis ubije de birokratija, papiri, redovi i propisi...

(петак, 22. мар 2019, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

termalne vode

Moglo bi ovo moglo bi ono a termalna voda otice vekovima.cisto zamajavanje