Конкурс за јавне радове за особе са инвалидитетом

Национална служба за запошљавање је расписала конкурс за јавне радове на којима ће теже запошљиве категорије радника моћи да се запосле на четири месеца са свим плаћеним доприносима. Накнада за такав посао повећана је за више од 20 одсто а из буџета је у ту сврху издвојено 550 милиона динара. Од ове године општине прве и друге категорије развијености, могу да на тим радовима запосле само особе са инвалидитетом.

Андреја Николић је радио на јавним радовима у радионици креативног едукативног центра, који ради са особама са интелектуалним тешкоћама. Тај центар у претходних пет година запослио је 45 особа са инвалидитетом и 12 особа из тзв. осетљиве групе грађана.

"Помагао сам радионичару тиме што сам му доносио прибор за сто, рецимо оловке, папире, маказе и друго", каже Андреја Николић.

И особе са интелектуалним тешкоћама имају потребу да докажу своје знање, таленат и способности. Њихови најближи кажу да је тешко објаснити колико њима значи тај посао.

"То су такве радости и једно лепо задовољство кад се пробуди ујутру и зна да има обавезу да тог дана иде на посао, да после посла дође овде у центар и после тога иде кући, некако је равноправан са родитељима и осећа се као равноправан члан друштва, што и јесте основни циљ", каже мајка Славица Живковић.

Месечна накнада за јавне радове, одлуком Владе повећана је са 18.000 динара, на 22.000 динара и плаћени превоз.

"За град Београд обезбеђена су финансијска средства за ангажовање 125 особа са инвалидитетом на период од четири месеца. Оно што је тенденција у граду Београду јесте да је све више послодаваца који желе да се укључе у овај наш јавни позив", каже Весна Живковић Костић, начелница сектора запошљавања НСЗ Београд.

За програме запошљавање особа са инвалидитетом Министарство рада издвојило је 270 милиона динара, педесет милиона више него претходне године. Све више се води рачуна да особе у инвалидским колицима могу да уђу у све објекте.

На Архитектонском факултету студенти уче да нове зграде пројектују тако да им могу прићи особе са инвалидитетом.

"За сваки будући инфраструктурни пројект изграђен у Србији, морају већ у почетку да узму у обзир приступачност особама са инвалидитетом. Неће бити појединачни случајеви, већ правило да мора да се тако поступа", каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

У мање развијеним општинама у Србији посао ће моћи да добију и радно способни незапослени који на посао чекају дуже од 18 месеци. Рок за подношење пријава за јавне радове је 29. март.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво