Претња по безбедност, на КиМ 200.000 комада илегалног оружја

Процењује се да на територији Косова има 200.000 комада оружја у илегалном поседу, а од децембра до сада је надлежним службама стигло само 500 захтева за њихову легализацију.

Још три месеца је остало до истека рока за легализацију илегалног оружја, а заменик косовског министра унутрашњих послова, Изми Зека, изјавио је за приштински Екпрес да је велики број илегалног оружја на Косову последица неповерења у институције и напетих односа између Косова и Србије.

Зека каже да је чињеница да постојање око 200.000 комада илегалног оружја у поседу грађана представља претњу пре свега по нихову безбедност.

"Тренутно је више од 500 захтева за легализацију оружја упућено МУП-у, а процењује се да ће до краја ове кампање бити легализовано око 1.300 до 1.400 комада оружја", навео је Зека.

Додаје да је то мало и да би он желео да на Косову нема илегалног оружја.

Сматра да је разлог за постојање толико великог броја илегалног оружја у поседу грађана недостатак кредибилитета приштинских институција и перманентни, како каже, напети односи Београда и Приштине.

Иначе, грађани који поседују илегално оружје могу бити кажњени са новчаном казном од 7.500 евра или затворском казном у трајању до пет година.

Сви грађани који поседују илегално оружје имају прилику да до јуна ове године поднесу захтев за легализацију, а одлуку о томе донело је Министарство унутрашњих послова. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво