Пауновић: И даље присутна дистанца према Ромима и Ромкињама

Иако у Србији нема системске расне дискриминације, и даље је присутна дистанца према Ромима и Ромкињама, наводи директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Сузана Пауновић наводи да ће држава у наредном периоду све активности у области борбе против дискриминације креирати да буду довољно јасне и још доступније како припадницима ромске мањине, тако и осталим грађанима Србије.

"Стереотипи и недовољно знања су "погодно тло" за дискриминацију", навела је Пауновић у саопштењу достављеном медијима навела, поводом Међународног дана борбе против расне дискриминације, 21. марта.

Оцењује да су бројне активности Владе, цивилног друштва, независних тела и медија допринели подизању свести грађана, али и бољој примени антидскриминационог законодавства.

Истиче да Србија посвећено ради на спровођењу препорука Комитета УН за укидање расне дискриминације, а у складу са међународним обавезама преузетим ратификацијом Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминацији.

Подсећа и да је Србија у децембру 2018. поднела Комитету за укидање расне дискриминације извештај о једногодишњој примени приоритетних препорука, а да су у питању препоруке 16 и 17 усмерене на кривична дела учињена из мржње, и у том извештају посебно је истакнут значај прве пресуде која је изречена по том основу.

У октобру прошле године, наводи се у саопштењу, суд приликом изрицања пресуде и одмеравања казне у случају насиља у породици, као посебну отежавајућу околност навео мотив мржње због сексуалне оријентације оштећеног.

Према подацима Републичког јавног тужилаштва у нашој држави су у току још четири поступка за кривична дела извршена из мржње и то због родног идентитета, етничке припадности и сексуалне оријентације, прецизирала је Пауновић.

Поручила је да је прва правоснажно осуђујућа пресуда у тој области од значаја не само за заштиту права ЛГБТ особа, већ и осталих осетљивих друштвених група и да ће она утицати на даљу судску праксу у оваквим и сличним случајевима.

Међународни дан борбе против расне дискриминације прогласиле су Уједињене нације 1966. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара