Није било сексуалног злостављања у ОШ "Карађорђе"

У београдској основној школи 'Карађорђе' није било сексуалног злостављања, закључак је Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Инцидент се догодио и учесници ће, кажу, бити укорени а у школи појачан педагошки надзор. Према незваничним информацијама, ученику 5. разреда пукле су панталоне, а онда су га вршњаци гранчицама боцкали кроз рупу и смејали му се.

Министар  министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је рекао да је реч о "несланој шали" вршњака, али да никако није било намере сексуалног злостављања нити се то догодило.

"Међутим, недопустиво је да било ком детету буде непријатно, а да му се вршњаци смеју. Они ће бити укорени због тога", рекао је Шарчевић новинарима у Београду.

Министар каже и да је случај пријављен полицији и да су то учинили и родитељи, али и школа и да су тимови које је послало Министарство завршили посао.

"Добио сам комплетан извештај тима који се бави насиљем и који је био у школи и шта је школа предузела пошто се ради о малој деци", истакао је Шарчевић и додао да ће у тој школи бити појачан педагошки рад, као и рад у групама.

Министар је указао и да се приватно распитао о случају у ОШ "Карађорђе" и да је сазнао да се деца у том одељењу "играју" на тај начин и да је у томе дечак, који је овог пута био жртва, раније имао другу улогу.

Према незваничним информацијама, дечаку П. М. су пукле панталоне, а онда су га вршњаци гранчицама боцкали кроз рупу на панталонама и смејали му се.

Психолози упозоравају да је један од узрока агресије код деце модел који доносе из куће, али и видео игрице пуне насиља. Не виде решење у забранама нити у потискивању.

"Није проблем у томе да ли постоји агресија, него да ли се она конструктивно испољава у области спорта, такмичења, области надвладавања себе изнутра или се деструктивно користи тако што се преокреће у мржњу или такмичарство према свом вршњаку, парњаку или групи", каже проф. Бојана Шкорц из Друштва психолога Србије.

Према њеним речима, озбиљан и одговоран педагогг је онај који разуме контекст у којем дете живи и који је у стању да омогући детету да из тог контекста извуче конструктивна осећања.

Код једанаестогодишњака расте утицај окружења, а психилози кажу да је врхунац фазе бунта у узрасту од 13 до 14 година.

Када и дође до инцидената прва адреса требало би да буде школа. У ресорном министарству родитеље који су незадовољни реакцијом на тој адреси позивају да се јаве на СОС телефон за пријаву насиља у школама или обрате Министарству.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара