Српска застава поново се вијори у Великој Хочи

У Великој Хочи недавно је са споменика убијеним Србима са подручја општине Ораховац порушен крст и оборен јарбол са заставом Србије. Срби у Великој Хочи и Ораховцу су се организовали и све вратили на своје место. Кажу да није први пут да им скрнаве споменик, али се надају да буде и последњи.

Изнад спомен обележја несталих и убијених Срба у Великој Хочи поново се вијори српска застава а испод ње истиче освештан крст. Пре две недеље на овом месту порушени су и крст и јарбол са заставом.

"Најжалосније је што се ово скрнављење понавља већ трећи пут. Али је за упит зашто се задње две године на истом месту и скоро истог датума, шести на седми март то дешава", рекао је Зоран Грковић, представник Срба из Велике Хоче и Ораховца.

Скрнављење и обнављање спомен обележја, кажу у Великој Хочи, представља борбу између људи и нељуди.

"Ми као људи морамо да се трудимо, да оно што неко уништава, ми ћемо да поправљамо, да имамо помен да оно што се десило да се више никада не понови, они ће да понављају, а најбоље би било и да престану", истакао је Миленко Драгичевић, свештеник у Великој Хочи.

Престанку се надају сви међу преосталим Србима у Великој Хочи и делу Ораховца. Старији да наставе да баве виноградарством и воћарством.

"Тренутно имамо пет хектора, сад смо засадили још педесет, планирамо још на јесен да садимо, али треба пуно новца", каже виноградар Бојан Лукић.

Старији кажу да младе не занима пољопривреда али да их треба задржати у Великој Хочи.

"Да то буде нека фабрика, или неки производни погон, да би људи могли од свог рада да живе и да оснивају породице, с обзиром на то да има доста младих који и даље опстају у Великој Хочи", додао је Грковић.

У периоду од 1998. до 2000. године на територији општине Ораховац страдало је осамдесет четворо Срба. Насиље је готово преполовило број Срба у Великој Хочи, у Ораховцу их има симболично, а друга насеља остала су без иједног Србина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара