Како до сигурне пензије

Услови за одлазак у пензију ове године су за мушкарце исти као и 2018. године, односно они могу у пензију са 65 година. За жене је старосна граница померена за шест месеци, па је тако за пензију потребно да имају 62 године и шест месеци. Ово је нешто што сви који су пред пензијом већ знају. Међутим, питање је колико млади размишљају о томе да би могли да издвајају и у допунски пензиони фонд.

Када су доприноси три запослена довољни за пензију једног пензионера пензиони систем је одржив, а у Србији је последњи пут тако било 1981. године. Сада је слика сасвим другачија – око 1.700.000 пензионера и око 2.200.000 запослених. То није добар однос, па стручњаци сматрају да су неопходне реформе.

"Проблем је што су то дугорочне реформе, потребно је 30 до 40 година да бисте једну реформу спровели – а знамо да у Европи то није лако – како би једна генерација која је ушла у пензиони систем и изашла из тог пензионог система на тај реформисани начин", каже проф. Горан Радосављевић са Факултета за економију, финансије и администрацију.

Држава више од деценију и по из буџета издваја за пензије, а према последњим подацима Републичког завода за статистику, у наредном периоду биће још више старијих од 65 година.

"Цела беби-бум генерација, рођени од 1946. до 1951, улази 2021. године у ту категорију старијих од 65 година. Радника је све мање, пре свега због емиграција", наводи Гордана Бјелобрк из Републичког завода за статистику.

Проблем са пензионим системима имају и друге земље. Као једно од решења виде подизање старосне границе за одлазак у пензију. Неке су покушале реформе, али безуспешно.

"Мораћемо да осмислимо неки систем. Да ли ће то бити као у Скандинавији универзална пензија из буџета, приватна или комбинација и једне и друге... Хрватска је неуспешно то покушала", рекао је проф. Радосављевић.

У Хрватској су они који су изабрали комбиновану исплату пензија из државног и приватног фонда на крају имали мање пензије.

"Агресивно су кренули у реформе пензионог система, па је зато дошло до колапса. Суштина је да се грађани током свог радног века освесте и да знају да, ако сами за себе не одвајају са стране, биће осуђени на пензију за коју не знамо колика ће бити", каже Душан Узелац са портала Каматица.

Реформа система је изазов за многе државе. Чак и оне развијеније. И тамо је пензија све даља и мања.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се