Учење кроз рад враћа радост образовања

Скоро четвртина ђака у средњим стручним школама похађа наставу по неком моделу дуалног образовања. Такав начин школовања се шири и на факултете. Помоћница министра просвете Габријела Грујић рекла је за РТС да је најважније што се кроз овај модел реализације вратила радост образовања младих људи.

Према подацима које је пре неколико месеци изнео министар просвете, по моделу дуалног образовања у Србији се школује око 4.500 ученика за 32 занимања, а пракса је у 600 компанија.  

Помоћница министра просвете Габријела Грујић рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је најважније да се кроз овај модел реализације вратило оно што је важно, а то је радост образовања младих људи. 

"То је могућност да млади уче на два места, да теоријска знања стичу у школи, а да учење кроз рад, вештине стичу у реалном радном окружењу где се налази савремени развој", рекла је Грујићева. 

Према њеним речима, када се ученици нађу у таквој једној средини, они заиста имају могућност да постану иновативни јер је то инспиративна средина, могу да врше сублимацију на један другачији начин, између теоријских и практичних знања, и да након свог школовања постану и стручњаци, без обзира на то да ли се ради о нивоу средњег стручног образовања или о високом образовању.

Каже да постоји одређени фонд сати које ће ученици и студенти проводити у компанијама зато што савремени технолошки развој, четврта индустријска револуција, лежи у компанијама.

"Поставља се питање да ли систем образовања може тако брзо да мења образовне профиле средњег стручног образовања, студијске програме у оквиру студијског образовања. Морамо да направимо синергију, да младим људима отворимо врата компанија", каже помоћница министра просвете.

Како истиче, привреда је иницирала овај модел реализације због недостатка кадрова.

"Привреда је схватила колико је битно да младим људима кроз формални систем образовања дајемо тај квалитет знања, да могу да одговоре на захтеве савременог тржишта, да се школују за занимања која ће бити применљива", рекла је она.

За систем дуалног образовања је кључна и сарадња са привредом. Говорећи о томе да ли наш систем може да се упореди са разијеним земљама, др Урсула Рендол из експертске подршке пројекта Националног модела дуалног образовања каже да је то изводљиво, али је на ниском нивоу.

"Тако да треба прећи дуг пут да би се применио овај златни стандард", каже др Рендол.

Говори о 32 занимања и помиње се четврта индустријска револуција, а занимања изгледају знатно другачије него пре неколико деценија.

Када смо увели овај модел образовања, пошли смо од потреба тржишта рада, каже Грујићева.

"Тим из Министарства просвете заједно са ПКС, уз велику и значајну подршку локалне самоуправе, пратио је општински развој или градски развој и донео профиле у оквиру свих подручја рада која су била актуелна. Оно што је нама значајно за наредни период је да подржимо информационе технологије, јер се показало да сви профили које смо донели захтевају један излаз који је везан за информационе технологије", указала је Грујићева.

Истиче да ће наредне године подржати наменску индустрију, војно и цивилно ваздухопловство, како би наши млади имали висок ниво самопоуздања.

Систем дуалног образовања има могућности да се примењује и у високошколским институцијама. "Препознали смо потребу за тим", закључила је Грујићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи