Насиље над женама све бруталније

Од почетка године две жене су убијене у породичном насиљу. То је у истом периоду мање жртава него лане, али забрињава да су напади све бруталнији. То показује и недавни случај из Новог Сада, где је мушкарац више сати малтретирао девојку и тешко је повредио.

Сломљена ребра, нагњечење грудног коша и плућног крила, пробушене плућна марамица, крв у плућима, опекотине по лицу и рукама, посекотине и убоди на бутинама - извештај је лекара о двадесет двогодишњој Новосађанки након што ју је претукао двадесет четворогодишњи партнер.

"То је очигледно нека патологија, знате, ми жмуримо над тим патологијама. Прво породица треба да уради нешто за њега, боље да га лечи", каже Весна Станојевић из "Сигурне куће".

За два и по месеца ове године 530 жена јавило се за помоћ "Сигурној кући".

"Раније су то биле жене које су трпеле насиље 15 - 20 година, међутим, ми сада у Сигурној кући имамо младе жене са малом децом, чак имамо и жене које су се породиле у децембру. Ако ћутите о насиљу онда ћете га трпети цео живот", објашњава Станојевићева.

Статистика обесхрабрује - свака трећа жена у Србији је пребијена или је доживела неки од облика насиља. Више од 90 одсто убијених жена није тражило помоћ.

"Насиље се не смањује, а мене посебно забрињава што је све већи број младих људи, све бруталнији у том насиљу", сматра Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Није ни Закон против насиља у породици једини пропис који би требало да спречи насиље. На снази је две годину и од њега се много очекивало.

"Можемо створити 1.000 закона, можемо повећати и појачати све те казнене одредбе, можемо направаити шта год се тражи али ако цело друштво не схвати да је то друштвени проблем, да се он лечи на неки начин, да се са њим боримо од малена", наглашава председница Координационог тела за родну равноправност Зорна Михајловић.

"Да видимо у школском систему шта је то шта хоћемо. Једном недељно да говримо, хоћемо понедељак да буде резервисан сваки први час, да причамо континуирано о томе, да укључимо све веи број мушкараца", предлаже Повереница за заштиту равноправности. 

А у случају насиља последице не трпи само жртва.

"Питање је како ће касније изгледати та породица како ће да одраста то дете из те породице које је гледало то насиље над својом мајком. Све су то проблеми које на крају тиште цело друштво", каже Михајловићева.

Од државе нови предлози. Из МУП-а иницијатива да се уведе такозвани институт "три ударца", односно строже кажњавање повратника. А из Координационог тела за родну равноправност предлог да се уведе и регистар наслиника.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи