Има ли живота после затвора

Када у затвору одслуже казну, бивши осуђеници њен терет често носе и на слободи. Многи од њих немају ни основна документа, а без њих ни основна права. Осамнаест организација из целе Србије уједињено је у Мрежу која треба да им помогне да се лакше врате у заједницу и наставе живот. Иницијатива је покренута пре две године и 24 организације су прошле кроз различите радионице. Пројекат подржава и ОЕБС.

Живот после затвора – треба да значи да је казна готова. У пракси слобода за многе бивше осуђенике значи да су без новца, али и да за њих нема посла. Током казне многе забораве пријатељи, немају ни породицу. Многи излазе без личне карте.

"Горући проблем осуђених је пријава пребивалишта, што води ка добијању личних карата због застарелих адреса или фиктивних адреса", каже Јелена Срнић Нерац из "Неостарт".

Једна од адреса на коју ће моћи да се обрате је "Мрежа организација за постпеналну подршку Србије". Ту ће прво добити информације које су им потребне, правну помоћ, али и смештај, храну, одећу и обућу.

"Може се радити и о савету из здравствене заштите. Знамо да је њихово здравствено стање јако лоше, поготово ако се ради о неким инфективним болестима и можда процесу лечења који је већ почео. Мислим да су веома важни и професионални савети, где и како да нађу посао", каже председник УО "Мреже за постпеналну подршку Србије" Слободан Арсенијевић. 

Немају где, па је проценат повратника у српским затворима висок, око 65 одсто. Зато држави треба помоћ невладиног сектора.

"Први дан издржане казне мора да буде и први дан припреме за повратак осуђеног у друштвену заједницу. Међутим, процес ресоцијализације не може да се спроведе у установи до краја, већ је битна подршка и помоћ која им је на располагању по изласку на слободу", каже директор Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Дејан Царевић.

Више од двадесет организација ће пружати подршку некадашњим осуђеницима широм Србије. Прве резултате моћи ће да мере за годину или две. Циљеви су бројни – од тога да бивши осуђеници наставе образовање, па до оснивања Саветовалишта које треба да им пружи и психолошку подршку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи