Нови председник Јеврејске општине: Желимо да се ситуација смири

На изборној скупштини нове, принудне управе Јеврејске општине Београд, чији је председник Дубравко Вајић, а у просторијама Јеврејске општине Београда, за новог председника општине изабран је Александар Јинкер са 334 гласа, док је Данило Медић добио пет гласова.

Александар Јинкер рекао је на конференцији за медије да су гласови за њега били "глас против Данила Медића", јер је, како каже, цела заједница хтела да прекине мандат ономе "ко је узурпирао јеврејску заједницу", који се нетранспарентно понашао и трошио њихов новац, а да чланови заједнице не знају куда је тај новац ишао.

Додао је да за годину и по дана, од када је Медић председник ЈОБ, нису успели да виде ниједан извештај управе, колики су расходи, те на шта се троши новац.

"То је једна мала група која је заинтересована само за финансије које су добијене законом који је донела Србија. Они и даље месечно, према нашој процени, приходују негде око 50.000 евра од издавања некретнина које су добили наследници. Ми не знамо на шта се троши тих 50.000 евра", казао је Јинкер.

Истакао је да је по статуту њихове заједнице управа дужна једном годишње да одржи годишњу скупштину, али да та скупштина није одржана годину и по дана, као и да нису поднети финансијски извештаји за 2017. и 2018. годину, што је према статутру такође обавеза.

"Имамо индиције да је у овом тренутку Јеврејска општина Београд дужна преко 200.000 евра, од тога највећи део је за здравствено осигурање, мада се претходна управа дичи да је обезбедила свим члановима, а знамо да дугује негде око 100.000 евра само за то", навео је Јинкер.

Додао је да је изборној скупштини која је одржана у недељу присуствовало 345 чланова, што је по броју присутних, каже, друга највећа скупштина у послератној историји у Београду.

Иначе, како је рекао, јеврејска заједница има укупно 2.600 чланова, њих око хиљаду не живи у Србији и не може физички да гласа, а у заједници је 300 малолетних који немају право гласа, тако да право гласа има отприлике 1.300 чланова заједнице.

"У нашим активностима и на свим нашим скупштинама имамо отприлике максимално до 500 људи који учествује, што значи да овај број од 358 учесника у изборима представља велики број и потпуно је лицемерно да неко манипулише процентима у односу на укупан броја чланова", казао је Јинкер.

Како је навео, Данило Медић опозван је на скупштини одржаној у децембру 2018. године са 231 гласом, а на скупштини одржаној у октобру 2017. године изабран је са 187 гласова.

Навео је да је Савез јеврејских општина јуче предао захтев Министарству правде да се упише нови председник.

"Желимо да се ова ситуација смири, да се вратимо нашим активностима и да можемо да располажемо нашим новцем", рекао је Јинкер и апеловао на Министарство правде да уради онако како је законом предвиђено, јер, каже, јеврејска заједница тренутну ситуацију не може више да истрпи.

Поделе у Јеврејској општини Београд, која тренутно има два руководства, кулминирале су и почетком марта прерасле у физички обрачун, због чега је морала да интервенише и полиција.

Избори за председника првобитно су били планирани за 3. март, одложени су за недељу 17. март, али је део београдске јеврејске заједнице на челу са Медићем померио изборе за 14. април.

Инфо ЈОБ, коју предводи Медић, саопштила је да се ванредна изборна скупштина ЈОБ-а одлаже за 14. април, због, како су навели, немогућности запослених који су задужени за организацију и спровођење скупштине да приђу просторијама општине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво