Власотинце има тим програмера за 21. век

Петаци Милица Пешић, Ђорђе Крстић и Лазар Станчић на националном такмичењу у програмирању били су међу три најбоља тима. Почетком априла у Београду, очекује их надметање са вршњацима из држава западног Балкана.

Они су успешно отворили врата у свету програмирања. О микробиту, струјном колу, чипу са А и Б тастатуром једва да су нешто знали, али жеља да истражују издвојила их је међу 400 школараца од 5. до 8. разреда.

"Нама је веома занимљиво када учимо нове ствари и када програмирамо", каже Милица Пешић, члан победничке екипе.

"Направили смо групу и ту се дописујемо шта да радимо", додаје Ђорђе Крстић, такође члан победничке екипе.

Сигурносни аларм изабрао је професор математике јер је довољно креативан и занимљив да покрене и одржи жељу малих програмера.

"Ми смо замислили да када лопови отворе врата да ће они затворити и побећи, а да када се затворе онда и даље пишти аларм", каже Лазар Станчић, члан победничке екипе.

"Сам програм школа за 21. век направила је тај уређај микробит. Сама платформа која функционише и подржава тај микробит је лак и прихватљив. Они у суштини имају блоковско програмирање немају класично писање кодова", каже Ђорђе Пејчић, професор математике.

До новог надметања остало им је двадесетак дана, па користе сваки слободан тренутак да открију како да аларм надограде, усаврше и поново одушеве.

"То нећемо да откривамо", каже професор.

Без обзира на наредни исход они су већ понос другара и наставника.

"Ми све чинимо, пратимо све новине у образовању ђака да бисмо што више олакшали деци упутили их у живот, спремили их за 21. век", истиче Светлана Коцић, директорка ОШ "8. октобар" Власотинце.

За боље услове побринула се држава. Са 120 милиона динара све три зграде школе у Власотинцу биће комплетно реконстрисане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се