Светиње на КиМ – сведочанство православног битисања

Срби са севера Косова о Васкршњем посту походе средњовековне светиње: Девич, Гориоч и Будисавцe, манастире о којима се старају монахиње Епархије рашко-призренске.

Метох до метоха и освештана земља пра, прадедовска – Метохија. Као на длану, српско средњовековно култутно наслеђе. Сведочанство миленијумског православног битисања. Ту, надомак Пећи и метох древне лавре Пећке Патријаршије, Манастир Будисавци. Живописан је крајем 16. столећа.

"Једна од најлепших целина остала је на јужном зиду, где се портрески приказан патријарх Макарије са моделом храма и дугим молитвеним натписом, обраћа Христу", наводи сликарка и конзервазор за заштиту споменика културе др Светлана Пејић.

Над Истоком се као заштитник града издиже Манастир Гориоч, метох Високих Деачана. У знак захвалности светитељу Николи што му је на том месту нагореле очи исцелио, подиже га краљ Стефан Дечански. Изузетно вредну збирку рукописа у Петроград је 1858. однео историчар Гиљфердинг.

"Ми смо у том средњем веку тражили таму, не видећи доминантну светлост. Имамо срећу да данас постајемо свесни те светлости и та светлост је путоказ за будућност, нада могућег опстајања и нада могућег васкрсења", поручује професор Средњовековне књижевности Драгиша Бојовић.

У Дреници су још увек видљиви трагови мартовског погрома.

Древна светиња надомак Србице, која данас слови за Скендерај, помиње се далеке 1455. године у турском попису, као црква посвећена Ваведењу Свете Богородице са монасима.

У задужбини Јоаникија Девичког долазили су на исцелење светитељу, не само православци.

"Они који знају вредност шест векова постојања овог манастира, историјски, а још више духовно, они то препознају", истиче игуманија Манастира Девича мати Анастасија.

Бехари се Дреница, па се са мирисом пролећа шири и мирис тамјана – разлеже се на север Косова и као да буди наду у повратак расељених на исконску земљу предака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи