Прети ли Србији одлазак угоститељског особља

Туризам се данас сматра глобалним економским феноменом, а па не чуди да послодавцима у Западној Европи све више недостају квалитетни кадрови. Конобари, собари, и понајвише кувари све су траженија занимања. Пошто та занимања нису баш плаћена у Србији, поставља се питање да ли постоји опасност од одласка угоститељског особља из земље.

Професор на Високој туристичкој школи у Београду и директор Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије "Хорес" Героги Геног рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да сваке године око 20.000 угоститељског особља из Србије оде на сезонски рад.

"Морамо да рашчистимо да се не ради о миграцији и исељавању него само о сезонском раду", рекао је Генов додајући да радници одлазе на крузере али и у околне земље, Хрватску и Црну Гору.

Како је навео, процена је и да ће између 2.000 и 3.000 оних који запослени отићи на рад у току сезоне због веће плате.

Генов каже да се новац ипак враћа у земљу али и да Србија на тај начин добија далеко квалитетније кадрове јер је на крузерима ниво услуга висок.

Са друге стране, каже Генов, одлазе и квалитетни кадрови, највише кувари и конобари. Они иду за платама које су и дупло веће и потребно је наћи начин да се они задрже.

Просек плата, када је реч о собарима, је око 36.000 динара али не за 100 одсто искоришћености капацитета хотела већ за око 60 одсто.

Генов поручује да је потребно да се повећа стандард тих људи и да се смање доприноси, нарочито јер је у последње време изграђено много висококвалитетних хотела.

Велико интересовање ученика за туризам

Далибор Ненадовић из Средње туристичке школе Нови Београд истиче да је потребно све више бодова за упис у туристичке школе.

Наводи да је интересовање ученика велико и да се седам ученика пријави за једно место. У земљама региона није тако, наводи Ненадовић.

Додаје да ученици тамо нису заинтересовани за такву врсту посла јер је тежак и стресан а и каже да је струка генерално потцењена. Истиче да су људи у региону отишли на друге дестинације а да особље из Србије попуњава њихова места.

Далибор Ненадовић каже да је велико интересовање младих у Србији за угоститељство и да то представља предност.

Каже да део квалитетног кадра остаје и да су то дефицитарна занимања за регион и за Европу али не и за Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се