Како се прави "фабрика кисеоника"

Рођен је у Словенији, живи у Београду, а у селу својих предака сади шуму. Стефан Дрљача жели да у Дучаловићима код Чачка посади дрвеће које ће, како каже, за све нас производити кисеоник.

Поглед ка Овчару га подсећа на детињство. Зато је ливаду испод дедовине купио и почео садњу дрвећа.

"Да шума производи кисеоник, да чува ово земљиште од ерозије, да пружи дом разним врстама које ту могу да живе, животињским, биљним. И ето, просто да Шумадија на неки начин поново буде Шумадија", објашњава своје мотиве Стефан Дрљача.

Сваки слободан тренутак Стефан са породицом проводи у Дучаловићима. Екипа РТС-а затекла га је у послу који је његов сан.

Садњу шуме започео је пре три године, па је за будућу фабрику ваздуха прво стигло 150 црвених храстова, а потом још сто садница.

"Један део је пропао што због зечева, што због велике суше, међутим, нисмо одустали. Одлучили смо се да повећамо број врста који ће бити у тој будућој шуми, тако да смо кренули да садимо све живо што је карактеристично за ове просторе", каже Стефан.

Из разних крајева доносио је жиреве и кестење. Саднице су стигле и из Далмације, са Косова, из Русије и Кине. И за сваку каже зна одакле је и са ким је посадио. И свако дрво има своју причу.

"Један човек ме је позвао и питао да ли би он могао са својом децом да дође, да посади овде једно дрво како би њима одржао лекцију и показао им шта су праве ствари и наравно да сам се сложио", наводи Стефан.

Поред храстова Стефан је посадио и брезе, борове, липе и друго дрвеће, а са свих страна света свакодневно му се јављају људи који желе да допринесу садњи интернационалне шуме под Овчаром.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво