Зашто држава не запошљава више особа са инвалидитетом

Процењује се да у Србији живи око 800.000 особа са инвалидитетом, од којих је око 15 одсто радно способно, кажу у Националној организацији особа са инвалидитетом. Око 14.500 је на евиденцији Националне службе за запошљавање. Предрасуде послодаваца су велики камен спотицања, а ни у државним органима слика није много боља.

Међу 18.189 запослених у 15 министарстава, само 36 су особе са инвалидитетом, показује истраживање РТС-а док у министарствима одбране и унутрашњих послова, према последњим доступним информацијама, ради око 800 људи који су инвалидитет задобили на дужности. Једино од Министарства за рад, нисмо добили податке, чак ни после решења Повереника за информације од јавног значаја.

"Поједина министарства, поједине државне институције и нека јавна предузећа у последње време мислим да има примера да запошљавају, али то је нешто што се на прсте може избројати, тако да би требало уствари да запошљавањем особа са инвалидитетом они буду пример другима, и да подстичу и приватни и друштвени сектор", каже Милан Стошић из Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Држава као послодавац прописом је изабрала да уместо да запошљава особе са инвалидитетом, новцем из буџета подстиче друге послодавце да их запошљавају и субвенционише предузећа за професионалну рехабилитацију.

Међутим, Пореска управа је Инструкцијом из 2010. појаснила да Правилник не спречава директне и индиректне буџетске кориснике, којих је према званичним подацима 2.689, да запосле особе са инвалидитетом. Ипак, баш на Правилник позивају се министарства, објашњавајући зашто међу запосленима немају или имају тек по неку особу са инвалидитетом.

"Ми смо протеклих година у нашим редовним годишњим извештајима као једну од препорука за унапређење стања у погледу равноправности давали препоруку да се Република Србија изједначи као послодавац са другим послодавцима када се ради о запошљавању особа са инвалидитетом. То видим у наредном периоду као заправо највећи простор за унапређење стања у овој области да сви државни органи запошљавају грађане са инвалидитетом", каже повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Сваког послодавца са најмање 20 запослених, Закон обавезује да у радном односу има одређени број особа са инвалидитетом, осим новооснованих у прве две године пословања.

Имају три опције - да заснују радни однос са њима или да за сваку особу коју нису запослили, месечно уплаћују 50 одсто просечне зараде у државну касу. Трећа је да реализују уговор са предузећем за професионалну рехабилитацију. Многи закон игноришу, а има и злоупотреба, тврде у Националној организацији особа са инвалидитетом.

"Унутар своје фирме проглашавају особе са инвалидитетом тако што неко има одређену болест, упалу плућа, алергију или тако нешто што није инвалидност, што јесте болест, али преко неких веза се долази до неких решења, која им омогућавају да они буду на тим радним местима као особе са инвалидитетом и тиме су они испунили квоту", објашњава Милан Стошић из Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Шта је утврдила инспекција, зна ли држава колико особа са инвалидитетом запошљава, само су нека од питања на која нисмо добили одговоре надлежних. Нису доставили ни податке о контролама послодаваца који имају обавезу запошљавања особа са инвалидитетом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво