Слепи мишеви – "добри момци" на лошем гласу

Један од извора информација за проучавање птица јесте и њихово обележавање прстеном са серијским бројем. За нешто више од 100 година, широм Европе прстеновано је више од 120 милиона птица. Недавно је у Београду представљен "Атлас миграторних птица и слепих мишева Србије" у којем је анализирано преко 170 врста птица и 26 врста слепих мишева.

"Атлас миграторних птица и слепих мишева Србије" представља пресек добијених резултата волонтера на терену и рада Центра за маркирање животиња у оквиру Природњачког музеја.

"Обухваћени су подаци од 1908. од када се на територији Србијe прстенују птице и од тада до 2016. године прстеновано је око 300.000 птица и било је преко 20.000 поновних налаза, и све је то обрађено и приказано на картама које се налазе у атласу", каже Далиборка Станковић, виша кустоскиња Природњачког музеја.

Годишње се прстенује и до 17.000 птица и око 400 примерака слепих мишева.

"За слепе мишеве су везане многе предрасуде које нису наравно тачне – не заплићу се у косу, неће нико да вам умре ако га видите или узмете у руку, али хоће да вас уједе ако га хватате јер се брани. Иначе, они су веома значајни и корисни јер се хране мнногим ноћним инсектима који могу бити штеточине", рекао је директор Природњачког музеја Милан Пауновић.

Лепо време измамиће у ноћ и неке од слепих мишева који неретко могу да залутају и до наших соба. Како реаговати?

"Када слепи миш уђе у собу треба да угасите светло, отворите прозоре, он ће изаћи где треба, немојте га јурити јер ће се узнемирити, сам ће изаћи", наводи Пауновић.

Грађани којима слепи миш улети у стан могу се обратити Природњачком музеју чији ће стручњаци изаћи на терен и помоћи у збрињавању летеће животиње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи