Панелисти о бомбардовању: Међународно право (не) постоји?

Учесници панела о принципима немешања у унутрашње послове територијалну целовитост суверених држава сагласили су се да међународно право које је прекршено у случају бомбрадовања Југославије не постоји и да у њему доминира принцип "јачег", док је Рафаел Израели са Хебрејског универзитета у Јерусалиму поставио питање постојања и саме међународне заједнице.

Рафаел Израели наводи да је његова главна претпоставка да међународна заједница не постоји, јер се око сваког питања светске силе "гложе". 

"Уместо да кажемо да нема међународног права тачније је рећи да не постоји међународна заједница", рекао је Израели.

Додаје да велике силе говоре једно, а раде друго називајући их лицемерним и у том смислу поменуо да је Русија током рата између Ирака и Ирана обема земљама продавала оружје.

"Када је исти човек из публике навијао прво за једног, па за другог боксера и када су га питали како може да навија за обојицу рекао је да он не навија ни закога, већ да је зубар", пренео је Израели одговор једног руског дипломате.

Алексеј Кондратјев, члан Комитета за науку, образовање и културу Савета федерације који је био присутан на конференцији реаговао је на то, те навео да је изреал подржао Американце за време "Ирангејта" одосно када су исто то чиниле и САД.

Кондрјатев је рекао и да се од бомбрадовања Југославије 1999. године с аспекта међународног права у свету ништа није променило и да је "право јачег" почело да доминира.

Говорећи о историји Србије која је, како је рекао, устала против Хитлера и борила се до "последње капи крви", као и Русија, Кондрјатев је констатовао да је Русија поносна зато што има такву браћу и поручио да је Косово срце Србије након чега је уследио аплауз у сали.

Оцењује и да је 1999. први пут од оснивања УН примењена сила против једне суверење земље без сагласности те организације и да је НАТО водио рат против мале земље гађајући цивилне циљеве и употребаљавјући забрањено оружје.

Навео је да је Алијанса гађала Србију око 700 пута и да је то била демонстрација силе против мале суверене земље којај није представљала никакву опасност по мир и безбедност у региону.

Кондратјев је указао да је бомбардовање оставило трајне последице на животну средину и изазвало незапамћену еколошку катастрофу будући да је, каже, бачено 2.300 ракета, 48.000 бомби и 12 тона пројектила са осиромашеним уранијумом.

Говорио је о хиљаду убијених и 5.000 рањених припадника војске и полиције и око 2000 који су, каже, означени као колатерална штета.

Додао је да према проценама српских експерата материјаланллна штета износи око 103 милијарде долара.

"Бомбардовање је нанело велику шттеу поверењу међу државама и избацило војни аспект у први план. Нису извучене праве поуке и даље постоји пракса примене двоструких стандрада и једностране примене норми међународног права", навео је Кондратјев и закључио да је неопходно вратити се изградњи система европске безбедности који би искључио даљу деградацију мировног система.

Председник Националног покрета Русофила из Бугарске, Николај Малинов указао је на значај принципа немешања у унутрашње ствари суверених држава.

"Ја то говорим са болом, јер је тадашња влада моје земље, без обзира на антиратне протесте које смо организовали, препустила свој ваздушни пропуст за наношење удара на наш братски народ И СРЈ", рекао је Малинов.

Указује на неке проблеме који се, како је навео, заобилазе последњих 20 година, попут санкција која су уведене СРЈ.

"Према резултатима неких анализа, штета од санкција и војних операција, износи много и много милијарди евра", рекао је Малинов.

Са "болом и горчином" констатује да одређени чиниоци из ЕУ И НАТО пренебегавају "цинично међуанродно право", те је оценио да се извоз демократије претворио у "циничну праксу" у односу на земље богате ресурсима, по цену њихове дестабилизације и дестабилизације читавог региона.

Додао је да питање о месту и улози Уједињених нација и Савета безбедности УН добија невероватну тежину, те је оценио да треба инсистирати на покретању процеса Хелсинки 2.

"Предстоји нам трка у наоружању, после изласка САД из уговора. Ако не будемо свесни да ће прва настрадати Европа, то значи да 20 година након бомбародвања СРЈ ништа нисмо научили", упозорио је Малинов.

Као три најважније поуке, које је потребно извући, навео је дијалог, политичко решавање проблема и мир.

Ханс Кехлер са Института у Инсбруку назвао је бомбардовање 1999. године "трагедијом" која се догодила у околностима када није важио механизам расподеле моћи који је мефју чланицама СБ постојао до Хладног рата после којег је, каже, превладао униполарни свет.

"Мора да постоји равнотежа моћи у СБ, јер је то била изворна идеја 1945. када су четири земље основале организацију и тада се ниједна чланица СБ не би усудила да направи корак као 1999. године", рекао је Кехлер.

За њега није било ниједног позитивног аспекта у преговорима у Рамбујеу уз оцену да оно што је тада било на столу не би прихватила ниједна разумна влада.

"Да је Србија то прихватила, то би била потпуна предаја суверенитета дела своје територије. Не видим ниједан позитиван ефекат тих преговора", рекао је Кехлер.

Осврнуо се и на термин "међународна хуманитарна интервенција" којим се покушава, каже, објаснити разлог НАТО агресије на Србију, истичући да том синтагмом не може да се назове нешто током чијег је спровођења почињен велики број ратних злочина.

Народни посланик и новинар Мирослав Лазански наводи да је "брутална истина" да међународно право не постоји, односно да оно постоји само између приближно једнаких држава по политичкој, економској и војној снази, док је термин "правда" само "обична апстракција".

У том контексту, осврнуо се и на агресију НАТО-а пре 20 година, наводећи да то јесте било флагрантно кршење међународног права и злочин против мира, односно да је НАТО изашао из одбрамбено дефинисаних улога и статута те 1999. године, али је рекао и да је могуће да је "такав ватромет" био потребан НАТО-у да би упутили поруку Русији.

Лазански је рекао да је нама сада остало да се позабавимо тиме како ћемо изаћи из косовског кошмара, али је оценио и да се Запад сигурно неће покајати што је допринео таквој ситуацији управо бомбардовањем, нити ће признати своју грешку или платити за причињену штету.

"Нама остаје да из тога извучемо одређену поруку, да јачамо нашу економију и одбрану, да видимо ко су нам прави савезници у свету и да правимо праве потезе, да не истрчавамо пред руду и да знамо где је граница нашег националног интереса и достојанства", поручио је Лазански.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се