Дан Војне академије

Уручењем признања најуспешнијим ђацима и студентима, Војна академија обележила је 169. годину постојања. Најбољи у 140. класи је Стефан Милићевић, најуспешнији цивилни студент Алекса Љубисављевић, најбоља ученица Војне гимназије Николина Божић, а Средње стручне војне школе Наташа Марковић.

Скоро два века су прошла од када је Милош Обреновић послао на школовање у Русију 30 младића - да се "изуче за официре". Да студирају на Војној академији у Београду, 186 година касније, долазе из региона, али и Алжира и Нигерије.

Млади кадети и кадеткиње, најбољи у својој класи, немају дилему зашто су одабрали војни позив.

"Први разлог је љубав према војничком позиву, односно дечачки сан који сам имао одувек. Други разлог би био висок квалитет образовања, диплома која је призната свуда у свету и трећи разлог би била моја породична традиција", објашњава кадет Стефан Милићевић, старији водник прве класе и најбољи у 140. класи Војне академије. 

Ученица 46. класе Средње стручне војне школе Наташа Марковић каже да се све може када се хоће.

"Тежимо родној равноправности и зато сматрам да жене могу све што и мушкарци", истиче Наташа.

Уз подсећање на славну прошлост српске војске, век и по од оснивања академије, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић има поруку за будућност.

"Уверавам вас да под кровом Војне академије живе они који Србију воле више од свега на свету и због тога сам уверен да нема те историјске буре која би нашу земљу, са официрским кором који стасава овде, могла бити кобна", наглашава генерал Зрнић.

Хиљаду и по младих одабрало је да слуша програме у оквиру Војне академије - од средње школе до доктората.

Конкурс за средњу стручну војну школу, Војну академију и Медицински факултет, отворен је до краја марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво