"Да се не заборави, да се не понови"

Најављујући догађаје који ће се одвијати у Дому Војске Србије поводом 20. година од бомбардовања СРЈ, бивши дипломата и председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић упозорио је да се агресија на Србију наставља и данас политиком притисака и манипулацијама.

Живадин Јовановић наводи да је НАТО агресија бацила бомбе не само на СРЈ већ и на сва важна документа међународног система.

"Те бомбе су у парампарчад цепале споразуме из – Техерана, Јалте, Повељу УН, Хелсиншки документ наносећи трагичне последице не само нама већ и светском правном и безбедносном поретку", рекао је Јовановић.

Бивши дипломата најавио је за петак међународну конференцију на којој ће бити усвојена Београдска декларација.

Према његовим речима, документ ће сумирати све важније оцене о агресији и последице по Србију и међународни правни поредак.

Она ће, како је додао, показати да је бомбардовање била тачка преокрета у глобалним односима те да на делу имамо глобализацију војног интевеционизма.

"Није тајна да је тиме успостављен модел за интервенције у Авганистану, Либији, Сирији, Ираку, Сомалији, Јемену, Малију и што је још горе, крај се не види Најављују се нове у Венецулели, Никарагви, Куби, Ирану", рекао је Јовановић.

Међународни меморијални маратон Београд-Хиландар

Најављујући серију догађаја под називом "Да се не заборави, да се не понови нигде", генерал Миломир Миладиновић је подсетио и на генерала Веслија Кларка који је НАТО агресију описао речима: "Војнички смо се обрукали, али смо се осветили цивилима". 

Клуб генерала заједно са Београдским форумом, СУБНОР-ом и Друштвом српских домаћина сутра ће представити студију "Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999", док је централни догађај дводневна међунродна конференција "Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва".

Конференцији ће присуствовати поред државних званичника, представника јавог живота и СПЦ-а и 200 званица из 40 земаља, а међу њима потпредседник Думе Пјотр Толстој и књижевник Петер Хандке.

"На скуповима ће бити речи о глобалном интервенционизму, последицама осиромашеног уранијума и других средстава за масово уништење", рекао је Јовановић и додао да ће на дан бомбардовања 24. марта кренути Међународни меморијални маратон Београд–Хиландар.

Уредник филмског програма РТС Никола Попевић најавио је Међународну смотру докумтенарног филма, као и да ће РТС од 25. марта на другом каналу емитовати филмове са истом тематиком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво