Састанак у Министарству због новог ценовника за акредитацију

Представници Конференције универзитета Србије (КОНУС), Националног акредитационог тела (НАТ) и Министарства просвете имали су први састанак како би се превазишао проблем повећања цена за акредитацију, које поједини државни факултети неће моћи да плате.

Факултетима који улазе у нови циклус акредитације продужен је рок за доставу захтева до 30. априла, али их је сачекао и нови ценовник.

На Београдском Универзитету кажу да су цене високе, стручњаци упозоравају да их неки државни факултети неће моћи да плате. Због тога су се састали представници Конференције универзитета Србије, Националног акредитационог тела и Министарства просвете, а министар је обећао решење.

Цена за акредитацију универзитета до сада је била 720.000, а по новом ценовнику је 1.080.000 динара, за факултет и уметничку академију издвајало се 360.000, док је сада 540.000 динара. Цена акредитације студијских програма била је 144.000, сада је 320.000 динара.

Почетна акредитација високошколске установе и студијског програма, која је до сада била бесплатна, сада је два милиона динара.

"Нове цене акредитације оптеретиле би један број државних факултета", сматра ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

"Законом је заправо регулисано да ми треба сами да се финсаирамо у складу са тиме формиране су разумне цене. Свесни смо и проблема који погађају поједине факултете", каже директорка НАТ-а Јелена Кочовић.

У надлежном министарству обећавају решење, али кажу, суштина проблема је у неразумевању новог правилника.

"Важно је да људима објаснимо шта све не улази у цену, шта се све објективно мења. Сама чињеница је да сада акредитација уместо на пет иде на седам година, па када се подели бројем година коришћења акредитације опет све другачије изгледа", објашњава министар просвете Младен Шарчевић .

Новим Законом о финансирању факултета, верује да ће проблем бити превазиђен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара