Немарни возачи – за седам дана откривено 21.000 прекршаја

Од почетка године у саобраћају у Србији је погинуло 67 особа, што је за трећину мање него на почетку 2018. године. Међутим, најновији резултати акције Саобраћајне полиције спроведене прошле недеље показују да смо веома недисциплиновани возачи. О томе говори и податак да је МУП рутинском контолом у фебруару за само три дана написао 12.000 казни због коришћења мобилнг телефона и невезивања појаса.

За време седмодневне акције МУП-а, када је контолисана употреба сигурносног појаса, укупно је откривено и санкционисано 21.000 прекршаја, готово двоструко више него прошлог марта. Шеснаест хиљада возача није користило појас на возачком, а скоро 1.800 на сувозачком месту. Две хиљаде сувозача на задњем седишту, такође, није имало везан појас.

"Везивање појаса није ствар вашег личног избора. Дакле мислите на вашу супругу, на вашу децу. Мислите на то да ако погинете због невезивања појаса, остављате ваше најмилије саме", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Највећи проблем је превоз деце. Чак 350 малишана је пронађено уместо на задњем на предњем седишту. Невезаних малишана на задњем седишту има чак 500. Ово су подаци који треба највише да забрину родитеље.

"Само у току прошле године 750 деце је повређено у својству путника, а четворо деце је погинуло. Дакле веома је важно да деца буду у безбедносном седишту и да буду везани сигурносним појасом", истакао је Окановић.

И даље се настављају контроле саобраћаја, кажу у МУП-у. Провераваће се ниво алкохола у крви, коришћење појаса и мобилног телефона. Моле возаче да смање брзину, нарочито у зонама школа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво