Преминула књижевница Гроздана Олујић

Књижевница, славни романсијер, бајкописац, есејиста и преводилац Гроздана Олујић преминула је у 85. години у Београду, саопштило је вечерас Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат".

Гроздана Олујић је рођена 1934. у Ердевику, гимназију је завршила у Бечеју, а дипломирала је и магистрирала енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду.

Први роман, "Излет у небо", објавила је 1958, а уследили су "Гласам за љубав" (1963), "Не буди заспале псе" (1964), "Дивље семе" (1967), "Гласови у ветру" и "Преживети до сутра" (2017).

Објавила је и збирке бајки "Седефна ружа и друге бајке", "Небеска река и друге бајке", "Камен који је летео", "Снежни цвет", "Јастук који је памтио снове" и роман бајку "Звездане луталице".

Олујићева је деценијама заступљена у домаћој лектири за основце, али и у лектири за студенте компаративне књижевности на неколико америчких универзитета.

Због високих уметничких домета проглашена је почасним грађанином Осла и носилац је данског Витешког ордена Данеборг.

Безмало све њене кратке приче из збирке "Афричка љубичица" уврштене су у антологије широм света (у Немачкој, Израелу, Русији, Индији, Енглеској, Америци, Француској"), а прича "Игра" награђена је на Конкурсу за најбољу светску кратку причу у Немачкој.

Поред свих најважнијих домаћих награда - три награде Змајевих дечјих игара, признања "Политикиног забавника", "Младо поколење2, "Златни лептир", "Стара маслина", НИН-ова награда, "Бора Станковић" за целокупно дело, Гроздана Олујић добила је и награду Светске академије за уметност и културу.

Књиге су јој преведене на 36 језика.

Предајући јој Повељу за животно дело Удружења књижевника Србије 2004. године, тадашњи председник Слободан Ракитић је истакао да је књижевно дело Гроздане Олујић од изузетног значаја за српску културу и "баштина српског национа".

Била је чланица Удружења књижевника Србије и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" којем је поклонила своју библиотеку.

Ова два удружења покренула су, како стоји у саопштењу, иницијативу да славна књижевница буде сахрањена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мар 2019, 14:20) - Jelenče [нерегистровани]

Sedefna ruža

Neka Vas andjeli cuvaju.Cast je bila poznavati Vas.

(понедељак, 18. мар 2019, 10:33) - ivan [нерегистровани]

GROZDANA OLUJIC

Jos jedan tuzan dokaz o prolaznosti zivota. Jedino sto ostaje za svakom osobom su njene dela, a za njom je ostalo veliko knjizevno delo. Ovo je trenutak kad RTS treba ponovo da prikaze emisiju Sedefna ruza. Tih nekoliko epizoda pokazuju sav kvalitet, i muzicki (Milica Manoljovic i Kolibri) i produkciski. Nadam se da neko sa RTS-a prati ove komentare.

(понедељак, 18. мар 2019, 09:20) - Milorad [нерегистровани]

Sedefna Ruža

Počivajte u miru draga gospodo Očujić.
Ja ću se uvek sećati Vase promocije knjige bajki "sedefna Ruža" u Ivanjici u školi "Milinko Kušić", početkom 90-tih. Hvala Vam za moj prvi susret sa velikim piscem.

(понедељак, 18. мар 2019, 08:09) - Sale-Beclija [нерегистровани]

Bila je velika...

Poslednji pozdrav velikoj knjizevnici od postovaoca njenog lika i dela,neka joj je vecna slava....

(понедељак, 18. мар 2019, 06:55) - Rada Rajic Ristic [нерегистровани]

Veliki srvaralac

Bilo mi je zadovoljstvo i velika čast što sam je poznavala, posećivala njen dom i bila prva studentkinja koja je 1992. diplomirala na njenim romanima " Izlet u nebo " i " Glasam za ljubav"...neka joj je večna slava...

(недеља, 17. мар 2019, 23:24) - Jovan [нерегистровани]

Divna

Sećam je se sa snimanja Izaberi svojz knjugu - divna žena.

(недеља, 17. мар 2019, 23:21) - Demos [нерегистровани]

Poslednji pozdrav

Počivajte u miru gospođo Olujić. Da ste samo "Glasove u vetru ," napisali, bilo bi dovoljno, a kamoli sve ostalo što ste uradili.

(недеља, 17. мар 2019, 23:11) - Татјана Вулетић [нерегистровани]

Велика књижевница

Одлазак велике књижевнице, тихе и талентоване.
Саучешће породици.