Сеча дрвећа на Фрушкој гори, планинари се буне

Еколошки активисти и планинари поново су се побунили због сече шуме на Фрушкој гори. Оптужују управу да крши Закон о националним парковима, и упозоравају да је тренутно свега 6,5 одсто територије покрајине пошумљено а минимум који је потребан је 14 одсто. Из националног парка демантују да се сече неплански и тврде да шуме након сече обнављају.

Душан Томић планинари тридесет година и каже да се у националном парку никада није више секло, да радови нису обезбеђени, као и да често нема табли ко и које дрвеће сече, а да на реткима који постоје често пишу погрешни подаци.

"Ако су већ тамо написали да секу храст, зашто секу букве, зашто секу друго дрво? Оно је катастрофа, оно као да је тајфун прошао", наводи Душан Томић из планинарског друштва "Нафташ" из Новог Сада.

Ружа Хелаћ из Војвођанске зелене иницијативе наводи да су снимали сечу.

"Ми смо снимали на терену Фрушке Горе сечу стабала и том приликом смо имали и доказе да је то дрвеће прве класе, које има маркице о ознакама квалитета, а сада трули", објашњава Хелаћева.

Из националног парка кажу да непланских сеча нема и да се ради по плану које је одобрило надлежно министарство.

Константин Плужаревић, помоћник директора Националног парка "Фрушка Гора" наводи да не може да каже тачан број посечених и посађених стабала током 2018. године.

Ако се кубици претворе у стабла, само у 2018. години, према њиховој процени, посечено је њих 100.000, а како тврде засадили су око 50.000 нових садница.

На брду се десила једна од највећих сеча у историји Фрушке горе, када је 2016. посечено десет хектара шуме. Тада је национални парк званично саопштио да ће овде бити засађена аутохтона врста храста. Међутим, три године касније, нема ниједног стабла храста, а уместо њега је шикара од преосталог багрема. Из националног парка тврде да је овде ипак посађен храст.

Планинари и еколошке организације тврде да ово није једино место које није пошумљено и сумњају да ће и бити, јер Национални парк у овогодишњем плану за сечу издваја скоро 114,5 милиона динара, док је за набавку садница издвојено сто пута мање – око 1,3 милиона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво