И Србија у борби за чистију планету

На Скупштини УН за животну средину у Кенији усвојена је декларација којом се свет позива да смањи употребу пластике и настави борбу против климатских промена. Министар заштите животне средине Србије Гоан Триван изабран је за потпредседника следећег заседања Скупштине УН за животну средину 2021. године.

Србију у наредним годинама очекује велики посао на унапређењу заштите животне средине. 

"Имамо подршку не само земаља у региону, већ и читавог Унепа за оно што хоћемо да радимо. Будући да желимо и играмо улогу у Унепу, желимо да глобално на планетарном нивоу будемо део најзначајнијих иницијатива", каже Горан Триван.

Охрабрујуће је што се младе генерације највише боре за чистију планету, поручио је француски председник Емануел Макрон.

"Млади кажу да не идемо довољно брзо напред јер можда то не желимо, јер постоје скривени интереси и потпуно су у праву", каже Макрон.

Међу младим активистима за заштиту природе је и седамнаестогодишња Шарлота Кариуки из Кеније.

"Људи ни мало не брину због штете коју наносе природи. Морамо сви да се едукујемо и млади и стари, како би спречили да микропластика и хемикалије доспевају у океане", каже  Шарлота Кариуки.

Кенија је одавно суочена са угрожавањем националних паркова и биодиверзитета у њима.

Једина кенијска нобеловка Вагари Матаи успела је у томе да заштити националне паркове и да Најроби оправда свој назив "Зелени град под сунцем".

Светска банка издвојиће у наредних пет година 12 милијарди долара за борбу против климатских промена и очување шума у Африци. Афричка банка за обнову и развој за то ће издвојити 25 милијарди долара. Велику помоћ пружиће Европска унија и друге земље. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво