И Србија у борби за чистију планету

На Скупштини УН за животну средину у Кенији усвојена је декларација којом се свет позива да смањи употребу пластике и настави борбу против климатских промена. Министар заштите животне средине Србије Гоан Триван изабран је за потпредседника следећег заседања Скупштине УН за животну средину 2021. године.

Србију у наредним годинама очекује велики посао на унапређењу заштите животне средине. 

"Имамо подршку не само земаља у региону, већ и читавог Унепа за оно што хоћемо да радимо. Будући да желимо и играмо улогу у Унепу, желимо да глобално на планетарном нивоу будемо део најзначајнијих иницијатива", каже Горан Триван.

Охрабрујуће је што се младе генерације највише боре за чистију планету, поручио је француски председник Емануел Макрон.

"Млади кажу да не идемо довољно брзо напред јер можда то не желимо, јер постоје скривени интереси и потпуно су у праву", каже Макрон.

Међу младим активистима за заштиту природе је и седамнаестогодишња Шарлота Кариуки из Кеније.

"Људи ни мало не брину због штете коју наносе природи. Морамо сви да се едукујемо и млади и стари, како би спречили да микропластика и хемикалије доспевају у океане", каже  Шарлота Кариуки.

Кенија је одавно суочена са угрожавањем националних паркова и биодиверзитета у њима.

Једина кенијска нобеловка Вагари Матаи успела је у томе да заштити националне паркове и да Најроби оправда свој назив "Зелени град под сунцем".

Светска банка издвојиће у наредних пет година 12 милијарди долара за борбу против климатских промена и очување шума у Африци. Афричка банка за обнову и развој за то ће издвојити 25 милијарди долара. Велику помоћ пружиће Европска унија и друге земље. 

број коментара 0 пошаљи коментар