Отворена управа важна за повећање транспарентности

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је отворена управа још једна коцкица у мозаику другачије, ефикасније и транспарентније управе која је у служби грађана.

На скупу у оквиру Недеље партнерства за отворену управу у Београду, у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, премијерка је нагласила да је отворена управа важна због повећања транспарентности и због изградње поверења грађана и привреде према институцијама.

"Циљ нам је да држава буде сервис грађана, а не да грађани буду курири државе", рекла је Брнабићева и подсетила на бројне пројекте које је држава спровела како би грађанима олакшала живот.

Премијерка је оценили да су отворени подаци подстицај српској економији и да су важни за убрзан раст БДП-а.

"Европска комисија процењује да отварање података ствара тржиште вредно 40 милијарди евра годишње, а да је укупна вредност за економију ЕУ у отварању података 200 милијарди евра", рекла је премијерка и додала да Србија жели да се придружи том возу.

Говорећи о Партнерству за отворену управу, она је рекла да то показује посвећеност Србије да иде у правцу отварања података и указала да су подаци "нафта 21. века", а јавна управа један од извора те нафте.

"Када отворимо податке ми ћемо подићи транспарентност и омогућити једну другачију економију засновану на иновацијама и знању", истакла је Брнабић.

Транспарентност јавних финансија кључна 

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је на скупу да је за реформе јавне управе у Србији, Европска унија у претходне три године издвојила 80 милиона евра и навео да је у фокусу управо та реформа која је део пута Србије ка чланству у ЕУ.

"Основни елементи у реформи јесу транспарентност, одговорност и укљученост грађана у процес одлучивања", рекао је Фабрици, који се у свом обраћању фокусирао на два елемента - транспарентност јавних финансија и укљученост грађана.

Транспарентност јавних финансија је, рекао је, кључна ствар, јер је веома важно куда иде новац, ко га и како троши, а грађани, с друге стране, не смеју да буду изненађени одлукама које се доносе, већ треба да у учествују у њиховом доношењу.

Како је додао, Влада треба да разговара са грађанима и да их саслуша, а касније повратне информације унесе у процес.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да је циљ Партнерства за отворену управу да се повећа транспарентност и учешће грађана у доношењу одлука, те да је важно што је Србија приступила том партнерству.

Орицио је похвалио Министарство државне управе и локалне самоуправе што су принципе отворене управе увели у свакодневни живот.

Брже и јефтиније услуге за грађане 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић подсетио је да се пре осам година осам држава окупило са истом намером, да владе буду транспарентније, да се грађани више укључе у доношењу политика и да они који су на власти служе грађанима, а не сами себи.

Србија је, рекао је, приступила том партнерству за отворену управу, појачала сарадњу са цивилиним сектором и унапредила законодавни оквир.

Ружић је похвалио градове и општине који су спровели јавне расправе о својим буџетима и питали грађане где и шта да се гради, омогићили им онлајн комуникацију, брже и јефтиније услуге.

"Морамо још више да оснажимо институције, још више да се отварамо ка грађанима, да ојачамо сарадњу са невладиним сектором, да научимо да користимо информационе технологије, а најтеже промене иду са најнижег ка највишем нивоу", рекао је Ружић.

Поручио је да "највиша функција није председник, министар, градоначелник или председник општине, већ да је највиша функција - грађанин".

"Зато морамо заједно креирати друштво по потребама грађана, једнако за све", рекао је Ружић.

број коментара 0 пошаљи коментар