Исак Адижес почасни доктор наука УБ

Исак Адижес је постао почасни доктор наука Универзитета у Београду, на предлог Факултета организационих наука. Сенат УБ једногласно му је доделио почасни докторат. Др Адижесу то је 20. почасни докторат у каријери, али, како је рекао на церемонији доделе доктората, и најдражи.

Он је један од водећих светских стручњака у области менаџмента. Креирао је јединствену методологију којом се одржава здравље организација, уместо да се само лече њихове болести. Та методологија пружа начине управљања убрзаним променама, са изузетним резултатима. Како је рекао, живимо у свету промена, данас је избор или да се брзо промениш или да споро умиреш.

Рођен је у Скопљу 1937. током Другог светског рата, његова породица је успела да из скопског концентрационог логора побегне у Албанију, где су преживели ратне страхоте. Године 1944. преселили су се у Београд. Већ 1948. отишли у Израел.

Дипломирао је у Јерусалиму, школовање наставио у Сједињеним Америчким Државама, где је 1968. одбранио докторат на Универзитету Колумбија. Докторска дисертација професора Адижеса је "студија случаја" југословенског самоуправног социјализма.

Оснивач је и председник Института "Адижес", консалтинг агенције са седиштем у Санта Барбари у Лос Анђелесу и канцеларијама широм света. Према часопису Executive Exellence, Институт је рангиран међу првих десет, а др Адижес међу првих тридесет консултаната у САД. Стални је члан факултета УЦЛА, предавао је на Станфорду, на Универзитету Колумбија у Њујорку, био декан Постдипломских студија за лидерство и промене "Адижес", а тренутно је стручни сарадник Постдипломских студија менаџмента при Академији националне економије Руске Федерације.

За свој допринос менаџменту, у теорији и пракси, награђен је осим са двадесет почасних доктората, два почасна држављанства, почасним чином мајора израелске војске, као и Медаљом части Ellis Island. Изабран је за члана International Academy of Management, а именован је и за почасног академског саветника ИБС – међународне школе бизниса економског универзитета Русије.

Др Адижес је објавио 18 књига, од којих су неке преведене на чак 26 језика. Држи предавања на четири језика – српском, хебрејском, енглеском и шпанском. Говори још и македонски, бугарски и италијански. Његова предавања чуло је више од 100.000 менаџера у 52 земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво