Србији потребно седам хиљада ватрогасаца

У Србији има око три хиљаде ватрогасаца. Недовољан број спасилаца доводи у питање безбедност грађана током поплава, пожара и других вандредних ситуација, упозорава Полицијски синдикат Србије.

По броју припадника ватрогасне службе, Србија са 2.850 ватрогасаца заостаје у односу на земље региона и Европе, оценили су надлежни у полицији и ресорни синдикат.

Помоћник министра полиције и начелник Управе за заштиту и спасавање Предраг Марић рекао је Танјугу да Србија тренутно има 2.850 ватрогасаца, али да би, у складу са обимом посла, требало да их има 7.000.

Према његовим речима, најављена систематизација у том сектору, а о којој би Влада Србије ускоро требало да донесе одлуку, предвиђа могућност да се број људи повећа.

Полицијски синдикат Србије упозорава да би могло доћи до погоршања ситуације уколико Влада не усвоји Предлог систематизације унутар Сектора за заштиту и спасавање јер, како се наводи у саопштењу тог синдиката, недовољан број спасилаца доводи у питање безбедност грађана током могућих поплава, пожара и других ванредних ситуација.

Синдикат наводи да више ватрогасаца од Србије имају и Албанија и Македонија, земље које имају далеко мањи број становника и мањи број интервенција.

Та чињеница, истиче синдикат, говори и о томе да су припадници ватрогасно-спасилачких јединица у Србији изложени далеко већим напорима и ризицима током обављања свог посла, што доводи у питање и ефикасно функционисање службе, здравље и безбедност запослених.

Систематизацијом МУП-а, посебно у сегменту реорганизације Сектора за заштиту и спасавање, јасно је извршена реформа и систем је прилагођен високим професионалним стандардима, и у сегменту деловања и у сегменту заштите припадника јединице, каже се у саопштењу.

Синдикат је посебно поздравио чињеницу да ће новом систематизацијом бити отворен одређени број нових радних места, апелујући на Владу Србије да под хитно усвоје нову систематизацију Министарства унутрашњих послова и омогуће бржи развој службе и боље услове за запослене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи