Обустављен лет "макс 8", који су даљи кораци у Србији

Након што се пре неколико дана "Боингов" авион "737-макс 8" срушио само шест минута након полетања, већина земаља, међу њима и Србија, забранила је летове тог типа авиона. Директорка Директората за цивилно ваздухопловство Србије Мирјаном Чизмаров каже за РТС да не очекује да ће бити икакве штете за Србију и верује да ће у летњој сезони бити много више компанија које ће поднети захтев за обављање саобраћаја.

Европска агенција за безбедност ваздушног саобраћаја донела је безбедносну директиву и обавестила све чланице ЕУ, као и придружене чланице, међу којима је и Србија, да у скаладу са својим прописима земље донесу одговорајући акт како би се тај тип авиона ставио ван употребе, рекла је гостујући у Јутарњем програму РТС-а директорка Директората за цивилно ваздухопловство Србије Мирјаном Чизмаров. 

"Оно што је карактеристично је да је Агенција донела ову директиву да би се ниво потребне безбедности у ваздушном саобраћају очувао, што је управо и њена улога и у скалду са тим и са јавим амандманима које Србија има", каже директорка.

"Ер Србија" нема у свом поседу нема "737 макс-8", јер није уписан у регистар Директората цивилног ваздухопловства.

"На територији Србије је од 1. фебруара до 12. марта било 363 прелетања и 44 полетања са аеродрома Републике Србије", наводи Чизмаров.

Србија, каже, прати све прописе које донесе Агенција за безбедност ваздушног саобраћаја. Додаје да ће директива бити на снази док се не испита узрок пада авиона и док његово коришћење не буде безбедно.

"Све компаније које имају овај тип авиона у свом поседу су на време обавештене да не могу да саобраћају на територији Србије. Оне су у складу са тим на време замениле те летелице са другим летелицама. У питању су 'Флај Дубаји', 'Норвежан ер' и 'Лот'", истиче директорка Чизмаров.

Напомиње да су "Норвежан ер" и "Лот" поднеле захтев за летњи ред летења, али све док је ова директива на снази, оне неће корисити авион "макс 8".

"Не очекујемо да ће бити било какаве штете за Србију. Очекујемо да ће у летњој сезони много више компанија поднети захтев за обављање саобраћаја. До сада у зимској сезони смо имали 28 компанија које су саобраћале у Србији. Од 31. марта почиње летња сезона и надамо се да ће бити више компанија", каже Чизмаров. 

Додаје да се и да се нада да ће све компаније у свету наћи начин да замане боинг "макс 8" другим летелицама, тако да ни путници, ни компаније немају никакву штету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара