Незамислива слика престонице – Београд остаје без Победника

Реконструкција београдског "Победника" почеће у другој половини ове године и трајаће око шест месеци. Због великих оштећења није га могуће поправити на месту на коме се налази, па ће Београд на неколико месеци остати без симбола који га краси готово цео век.

Деведесет и једну годину је на Калемегдану. Београд је без "Победника" зато за многе слика коју тешко могу да замисле.

На неко време, грађани ће ипак морати да се навикну да једног од старијих Београђана неће бити, јер обележје престонице мора да се рестаурира.

Невенка Новаковић из Завода за заштиту споменика културе града Београда наводи да је рестаурација "Победника" неопходна зато што је последња рестаурација рађена пре 28 година, али је како каже, тада рађено само чишћење бронзане скулптуре и каменог постамента, а нису поправљана многобројна оштећења која на њој постоје.

"Споменик се нигде неће измештати само ће се урадити неопходни рестаураторски радови на скулптури тако што она мора бити демонтирана и поправљана у радионици, али одмах након тога ће бити на свом месту", објашњава Новаковићева.

Рестаурација око 200.000 евра 

Тада су утиснути "мега" шипови, међутим то није дало очекиване резултате. Зато ће се сада, како из Градске управе најављују, радити на обнови комплетног споменика.

"Рестаурација 'Победника' ће трајати шест месеци од тренутка када добијемо извођача на јавној набавци. Град Београд ће током наредне недеље пребацити новац Заводу за заштиту споменика, рестаурација ће коштати 26 милиона динара, значи негде око 200.000 или мало више од 200.000 евра", наводи Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

"Победник" ће бити транспортован преко моста испред Сахат капије, а остали детаљи попут места где ће се налазити, биће познати када буде изабран извођач радова.

"Такав посао не може да добије фирма која нема референце са радом на споменицима. У Србији их има неколико, има их у иностранству тендер је отворен, али само такве фирме могу да добију такав посао", наводи Весић.

Када је почетком прошлог века пројектован, "Победник" је требало да краси Теразије. Међутим, делу јавности није се свидела идеја да наг мушкарац стоји у центру престонице па су предлагали да се дело Ивана Мештровића обуче у народну ношњу са опанцима и шајкачом.

"Победник" је остао наг али је, уместо на Теразијама, 1928. завршио на месту на којем се данас налази.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво