Незамислива слика престонице – Београд остаје без Победника

Реконструкција београдског "Победника" почеће у другој половини ове године и трајаће око шест месеци. Због великих оштећења није га могуће поправити на месту на коме се налази, па ће Београд на неколико месеци остати без симбола који га краси готово цео век.

Деведесет и једну годину је на Калемегдану. Београд је без "Победника" зато за многе слика коју тешко могу да замисле.

На неко време, грађани ће ипак морати да се навикну да једног од старијих Београђана неће бити, јер обележје престонице мора да се рестаурира.

Невенка Новаковић из Завода за заштиту споменика културе града Београда наводи да је рестаурација "Победника" неопходна зато што је последња рестаурација рађена пре 28 година, али је како каже, тада рађено само чишћење бронзане скулптуре и каменог постамента, а нису поправљана многобројна оштећења која на њој постоје.

"Споменик се нигде неће измештати само ће се урадити неопходни рестаураторски радови на скулптури тако што она мора бити демонтирана и поправљана у радионици, али одмах након тога ће бити на свом месту", објашњава Новаковићева.

Рестаурација око 200.000 евра 

Тада су утиснути "мега" шипови, међутим то није дало очекиване резултате. Зато ће се сада, како из Градске управе најављују, радити на обнови комплетног споменика.

"Рестаурација 'Победника' ће трајати шест месеци од тренутка када добијемо извођача на јавној набавци. Град Београд ће током наредне недеље пребацити новац Заводу за заштиту споменика, рестаурација ће коштати 26 милиона динара, значи негде око 200.000 или мало више од 200.000 евра", наводи Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

"Победник" ће бити транспортован преко моста испред Сахат капије, а остали детаљи попут места где ће се налазити, биће познати када буде изабран извођач радова.

"Такав посао не може да добије фирма која нема референце са радом на споменицима. У Србији их има неколико, има их у иностранству тендер је отворен, али само такве фирме могу да добију такав посао", наводи Весић.

Када је почетком прошлог века пројектован, "Победник" је требало да краси Теразије. Међутим, делу јавности није се свидела идеја да наг мушкарац стоји у центру престонице па су предлагали да се дело Ивана Мештровића обуче у народну ношњу са опанцима и шајкачом.

"Победник" је остао наг али је, уместо на Теразијама, 1928. завршио на месту на којем се данас налази.

број коментара 12 пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2019, 16:16)
Vlada [нерегистровани]

Predlog

Spomenik nema nikakve veze sa srbima i to je bio temelj spora sa mestrovicem još 1927 ali je zbog ludila jugoslavije u koje je kralj zapao ostao takav kakav jeste. Na to mesto na kojem je kao neki simbol je postavljen jer se tadašnja beogradska javnost zgrazavala nad golim muškarcem. Pošto toga više nema moj predlog je da ide tamo gde bi bio deo originalne ideje a na kalemegdan postaviti pravi i moćan simbol srpstva. Eto to je pisac hteo da kaze. Uzgred spomenik je originalno zamišljen posle balkanskih ratova i nema veze sa prvim svetskim ratom

(петак, 15. мар 2019, 16:09)
anonymous [нерегистровани]

Zamena teza

Kada bi se tako stvari postavljale onda nikada nijedna palata, crkva, manastir, javna zgrada, spomenik ne bi postojali jer su pare potrosene na njih trebale da se daju gladnima i bolesnima. Koliko je srpskih manastira bilo razruseno i obraslo u korov i sta, nisu trebali da se obnavljaju i dobiju danasnji velicanstven izgled zbog toga?! Zamena teza.

(петак, 15. мар 2019, 14:44)
anonymous [нерегистровани]

Spomenik srpskoj pobedi u 1.sv. ratu

Spomenik pobedniku je spomenik neverovatnoj srpskoj pobedi u 1 svetskom ratu. Zar ima jos neko da to ne razume? Taj spomenik treba da ostane tu za vjeki vjekova.

(петак, 15. мар 2019, 14:30)
anonymous [нерегистровани]

Вероватно

да симболично поразе Србију јер ће предати Косово уз то.

(петак, 15. мар 2019, 13:03)
Marija [нерегистровани]

Prioriteti

A da se postave neki prioriteti i da se tih 200 hiljada evra da toj silnoj bolesnoj deci umesto da cekaju sms poruke?? Nece spomeniku nista da se desi da saceka malo

(петак, 15. мар 2019, 12:04)
anonymous [нерегистровани]

@Predlog i Car Dusan

A kako to spomenik pobedniku ne "prestavlja" srpsku kulturu?Sta je pisac time hteo da kaze?Pobedniku itekako jeste mesto na Kalemegdanu jer je Srbija zemlja pobednica, a o statuama i spomenicima ostalim srpskim junacima treba razmisliti, ali ne na stetu drugih spomenika.Sto se mene tice, slazem se da na Kalamegdanu bude podignut spomenik Caru Dusanu i Svetom Savi, ali spomenik pobedniku svakako treba vratiti na svoje mesto kad se zavrsi restauracija.Ipak je to simbol Beograda, oduvek bio.

(петак, 15. мар 2019, 12:04)
anonymous [нерегистровани]

Nece mi nedostajati

Pobedniku i nije mesto na Kalemegdanu vec na Terazijama.

(петак, 15. мар 2019, 11:53)
anonymous [нерегистровани]

Потребно али непромишљено

Трошкови до 200'000 ЕВРА за рестаурацију су огромни поређно са куповној моћи ових простора.Данас имате 3Д скенер и 3Д штампач, па се може лако излити комплетно нова фигура.Обнова је потребна, али овај подухват је непромишљен и прескуп.Београд не би морао бити ни један дан без свој познатог симбола.

(петак, 15. мар 2019, 11:19)
anonymous [нерегистровани]

Цар Душан

Слашем се и ја са коментаром. Победник не преставља српску културу.
Мишљења сам да ту треба да стоји споменик цару Душану и то већи од доскорошњег победника.

(петак, 15. мар 2019, 11:03)
anonymous [нерегистровани]

Treba ga vratiti

Pri tome da se podigne i spomenik Despotu Stefanu Lazareviću.