СЗО предлаже брисање канабиса са листе опасних дрога

Светска здравствена организација предложила је да се канабис избрише са листе опасних дрога уз образложење да је његова употреба у медицинске сврхе корисна. Овај предлог изненадио је многе светске стручњаке, а њему се говорило и на седници Комисије за дроге УН у Бечу. Екипа РТС-а је проверавала докле је Србија стигла на том путу.

Марихуана – порок или лек. То је дилема која већ годинама изазива полемике стручњака. Иако многи тврде да је она спас болеснима од рака, мултипла склерозе, хепатитиса, део струке, ипак, у моћ лечења уља канабиса не верује. 

Не верује ни Русија, која је на седници Комисије за наркотике УН истакла да легализација марихуане отвара врата пакла.

"Велику забринутост изазива то што је један број земаља легализовао употребу канабиса под изговором да је то у медицинске и рекреативне сврхе. То је директан пут у наркотички пакао. Покушаји да се нађе оправдање да је то питање заштите људских права не могу да издрже критику", истакао је Сергеј Лавров, министар иностраних послова Русије.

С друге стране употреба канабиса у медицинске сврхе легализована је у 13 држава Европске уније, и у већини држава САД. У Србији деривати канабиса имају илегални статус, а мишљења о њиховом озакоњењу су подељена.

"Канабис ствара и злоупотребу и зависност, није битно у којој мери – да ли је то више изражена зависност психолошка или физичка. Са друге стране постоје канабис психозе – јасно дефинисана психотична стања која се дешавају после чак и једне употребе канабиса", објашњава проф. др Иван Димитријевић са Клинике за психијатрију КЦС-а.

Милош Симић, председник социјал-канабис клуба "Београд" наводи да у том удружењу има на десетине тешко болесних људи, који, како каже, захваљујући употреби канабиса, сада нормално функционишу и раде.

"У нашем удружењу има десетине и десетине тешко болесних од мултипла склерозе, реуматино артритиса, осталих аутоимуних обољења који данас потпуно нормално функционишу, здрави су, породични људи, раде искључиво захваљујући канабису", наводи Симић.

Марихуана у Хрватској легална у медицинске сврхе

Иако канабис легално може да се купи само неколико сати вожње од Београда, у суседној Хрватској, код нас су сви досадашњи покушаји заговорника те идеје су пропали.

"По статистици коју је ради Министарство здравља 2014. године у Србији има око пола милиона корисника канабиса. Ми смо дали предлог да свако сеоско домаћинство има право на засад пет ари под стаклеником сорте за медицинску употребу. За коју би држава имала обавезу да откупи или ако жели да то препусти приватним предузимачима", наводи Симић.

Професор др Димитријевић наводи да је канабис неистражено подручје.

"Нема веродостојних података, нема озбиљних студија које се баве потврдом појединих ефеката, па према томе, докле год постоји нерешено питање у научном и стручном смислу о томе да ли је нешто добро или лоше, не треба то користити као једну методу која ће бити примењена код свих људи", истиче Димитријевић.

Широм света земље су почеле да мењају законе о употреби канабиса у медицинске сврхе, па су се списку оних где је то дозвољено последње придружиле Тајланд и Кипар. С друге стране крајем прошле године мушкарцу у Малезији је изречена смртна казна за продају уља канабиса, а на острву Бали, Британцу прети затвор до 15 година јер је код себе имао то уље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво