Аеродром "Морава" тражи раднике са бироа

За запошљавање првих педесетак радника на Аеродрому "Морава" код Краљева, Аеродроми Србије нису расписали конкурс, већ су од Националне службе за запошљавање тражили да им, без оглашавања, предложи кандидате са своје евиденције.

Инжењери, правници, економисти, транспортни радници и радници у карго служби, међу првима су који би половином године требало да се запосле у Ародрому "Морава".

Кандидате за та места Аеродроми Србије тражили су у филијалама Националне службе за запошљавање у Краљеву и Чачку. Ослонили су се на процену саветника за запошљавање и нису тражили да се огласи да су у потрази за радницима.

"Оно што следи јесте да су радне биографије на дневном нивоу прослеђиване самом послодавцу. Тако да оно што сада следи је просто у рукама самог послодавца", каже Снежана Прелић, директорка Филијале Националне службе за запошљавање у Краљеву.

Добро је што послодавац тражи раднике на евиденцији за незапослене, кажу у организацији "Транспарентност Србија", али је, напомињу, требало је да на конкурсу пружи шансу и осталима.

"Законска обавеза, нажалост не постоји. Законска обавеза оглашавања постоји кад је реч о државној управи, кад је реч о неким јавним службама, али не и кад је реч о јавним предузећима и другим предузећима у државном власништву. То је један од недостатка Закона о јавним предузећима и требало би да се промени", каже Немања Ненадић из организације "Транспарентост Србија".

Зашто се Аеродроми Србије нису одлучили да на јавном конкурсу запосле раднике, одговор РТС није добио ни у Министарству саобраћаја. За свако радно место, Национална служба за запошљавање предложила је по три кандидата, који ће морати да прођу тестове, безбедносне провере и обуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво